Nissim Black, az ortodox fekete zsidó rapper

A rapper egy Seattle-ből származó fekete zsidó, aki ma már Jeruzsálemben él és szerinte, ha Hitler élne, ő lenne a legszörnyűbb rémálma.

Nissim Black tudja, hogy bármerre jár, mindenhol feltűnést fog kelteni.

„Mindenki ugyanazt kérdezi: még mindig fekete vagy? mennyire vagy fekete? hogy lehetsz akkor zsidó is? a zsidók nem fehérek?”, meséli a rapper izraeli otthonában. „Nem, nem csak fehérek, válaszolom erre én.”

A kérdések bosszantják, érthetően. Igen, ő fekete és zsidó, ráadásul ortodox is. Nem, ez a kombináció nem vesz el semmit sem egyik identitásból sem.

Nissim Black új slágere, a Mothaland Bounce épp erről szól.

„Mindent el akartam mondani erről a kérdésről ebben a dalban, hogy legalább valamennyivel kevesebb kérdést kapjak”, mondja.

A dal tehát bizonyos értelemben arról szól, hogy kicsoda Nissim Black, holott a rapper már 2006-ban a nyilvánosság elé lépett. „A Mothaland Bounce azonban helyreteszi az ezzel kapcsolatos kérdéseket: a rapper egy Seattle-ből származó fekete zsidó, aki ma már Jeruzsálemben él és ő „Hitler legszörnyűbb rémálma” (ahogy áll a dal szövegében).

A 33 éves férfinek 6 gyerek van és a zsidósággal való kapcsolata hosszú időkre tekint vissza. Damian Jamohl Black néven látta meg a napvilágot Seattle-ben James Captain Cruch Croone és Mia Black gyermekeként, akik szintén rapperek voltak. A szülei 2 éves korában elváltak, az anyukája újra férjhez ment.

Black nagyapja muszlim volt, az iszlámon keresztül került először kapcsolatba a vallással.A rapper szerint gyerekkorában muszlimnak vallotta volna magát, ha valaki megkérdezte volna tőle, milyen vallású. 13 évesen megkeresztelték, miután a Gospel Mission Youth Center nyári táborában nyaralt.

„Jót tett nekem, hogy keresztény lettem, mert akkoriban már egy utcai bandával lógtam, és ennek köszönhetően kikerültem ebből a közegből”, meséli. „Végül azonban minden imám és belső fejlődésem a zsidóság felé irányított. Ez a vallás sosem állt távol tőlem”, teszi hozzá.

Fia brit miláján 2019-ben

Black zsidó negyedben nőtt fel Seattle-ben, és minden reggel zsinagógák mellett sétált el az iskolába. Végül a családjával ugyanerre a környékre költözött vissza és mindketten betértek az ortodox zsidó hitre Simon Bezaquen szefárd rabbi segítségével. A pár 2008-ban házasodott össze, majd 2013-ban megtartották a zsidó vallási szokások szerinti esküvőt is Seattle Bikur Holim nevű szefárd közösségében.

Feleségével a hüpe alatt

A Mothaland Bounce című dal elkészítése nagy kockázatot rejtett magában Black számára, akinek a zenéi korábban főként a zsidó közönség számára készültek. „Meg vagyok lepődve, milyen népszerű lett ez a dal, és milyen jól fogadta a közönség”, mondta Black. „A zsidó közösségben sokan vallásosak, és attól féltem, nem értik majd, miért a fekete gyökereimről beszélek itt.”

Ez a váltás nagyjából egy időbe esett azzal, hogy a rapper 2016-ban Izraelbe költözött a családjával. A zsidó államban úgy érezte sokkal univerzálisabb hangzásvilágra kell törekednie, hogy ne csak a zsidókhoz, hanem másokhoz is tudjon szólni.

Black számára nem volt mindig könnyű fekete zsidónak lenni. 2018-ban például azzal került be a hírekbe, hogy a gyerekeit nem vették fel a jesivába, mert feketék voltak. Black ezek után meglátogatta Chaim Kanievsky rabbit, aki viszont azt mondta neki: „a bőröd színe erény és nem valaminek a hiányát jelzi”.

Black ugyanakkor tisztában van azzal, hogy nem felhőtlen a viszony a fekete és a zsidó közösségek között. „Sajnos, főként New York-ban, sok erőszakos incidens történt az utóbbi időben az afro-amerikaiak és a vallásos zsidók között. Ez a helyzet egyre jobban kezd elmérgesedni”, mondja Black.

Épp ezért reméli azt, hogy a saját személyével fel tudja hívni a figyelmet arra, hogy ez a két közösség nem áll olyan messze egymástól, mint ahogy mostanában tűnik. Szeretné, ha az emberek nem tekintenének a másikra a bőrszíne miatt ellenségként.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp