Izraeli kutatók levegőből állítanak elő tiszta vizet

Világelsőként fejlesztették ki Izraelben azt az energiahatékony technológiát, amely friss ivóvízben és sós vízben hiányt szenvedő közösségeknek kíván segíteni, áll az intézet közleményében. Ha a technológia elterjed, az hatással lehet a vízhiány miatt kialakuló migrációra is.

A haifai Technion-Izrael Technológiai Intézet kutatói állítása szerint egyedülálló rendszert dolgoztak ki, amely képes a levegőből vizet előállítani még sivatagi környezetben is, írja a jpost.com.

Míg más eljárások hűtéssel nyernek ki vizet a levegőből, ez a mostani fejlesztés két fázisos folyamaton alapul: először is kiválasztja a nedvességet a levegőből magas sótartalmú eljárással, aztán összepréseli a nedvességet a légkörben található körülmények között.

„Ez az eljárás energiahatékony, de van egy másik előnye is: a víz előállítása során megtisztítjuk a szennyeződéstől is”, mondja a technológiát kifejlesztő David Broday professzor, akinek Eran Friedler professzor volt a munkatársa a kísérletezések során.

„Ez a technológia rögtön felhasználhatóvá teszi a vizet, azaz valódi árucikké válik. A segítségével bárhol előállíthatunk tiszta vizet anélkül, hogy valódi vízforrás közelében lennénk”, mondta.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint a világ lakosságának körülbelül a 13%-a szenved majd ivóvízhiányban 2025-re. Ezzel együtt az ENSZ egyik fő céljává vált, hogy 2030-ra mindenki számára hozzáférhetővé tegye az ivóvizet és az egészségügyi ellátást.

Balról jobbra: Prof. David Broday, Prof. Eran Friedler, Ilan Katz and Liron Houber

A kutatók most azon dolgoznak, hogy az általuk kifejlesztett prototípust kereskedelmi termékké fejlesszék, hogy azoknak a közösségeknek is elérhető legyen ez a készülék, amelyek nem rendelkeznek a só kivonására alkalmas eszközökkel.

„A víz nem csak az élethez elengedhetetlen, hanem fontos az egyéni és a közösségek egészsége, és még a nők egyenjogúsága szempontjából is”, teszi hozzá a kutató. „Sok helyen ugyanis a lányok azért nem járnak iskolába, mert egész nap azzal vannak elfoglalva, hogy a család számára elegendő vizet szerezzenek.”

Ezen kívül pedig a migráció egyik fő oka is a vízhiányban kereshető. Megdöbbentő adat, hogy a vízhiányos régiókban húszszor annyi gyerek hal meg szennyezett víztől kapott fertőzésben, mint más erőszakos támadások következtében.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp