Már robbanószerkereső kutyája is van a Mazsihisznek

A kétéves kutya tavaly állt szolgálatba, de előtte szigorú válogatáson, szűrőn ment keresztül.

Chikán-Sonne Zoltán, a Mazsihisz oktatási vezetője szerint körülbelül húsz kutyát vizsgáltak meg, mire Bonit kiválasztották, hiszen egy ilyen munkát ellátó állat esetében nem csak a fizikai állóképesség fontos, hanem az is, hogy okos, tanulékony és barátságos legyen. Boni márpedig éppen ilyen, olvasható a mazsihisz.hu-n.

Boni

A cikk szerint az ilyen kutyák valójában nem tűzszerészek és nem is bombakeresők, hanem az esetleges veszélyforrásokat kutatják fel. A kiképzés során modulrendszerűen ismertetnek meg a kutyával úgynevezett robbanóanyag-csoportokat – de  Gál János, a Power Shield Zrt. kutyakiképző szakembere biztonsági okok miatt ennél részletesebben nem beszélhet a kiképzésről.

A nagy titkot mindenesetre elárulja: amikor Boni körbeszaglász minket a Dohány utcai zsinagóga előtt, akkor valójában a kedvenc labdája után kutat, természetesen jutalomfalat érdekében.

Habár Boni a külső megjelenését tekintve nem éppen a cuki ölebek kategóriájába tartozik, tőle nem kell tartani: vidám és emberszerető kutya. Igaz, nem tanácsos egyetlen Mazsihisz-rendezvényre sem gyanús anyaggal érkezni, mert Boninak nem csak a szaglása, de a kitartása is rendkívüli: ha rajta múlna, akkor ő képes volna napi tizenkét órában is „játszani”.

Mindenesetre a mazsihisz.hu szerint ennek a vidám négylábúnak köszönhetően a magyar zsidó közösség nagyobb biztonságban van, mint korábban.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp