Hitlert és Szálasit dicsőítő hadiparanccsal azonosuló cikket tett közzé a 888.hu

A Tett és Védelem Alapítvány (TEV) szerint ezzel a kormányközeli portál „átlépte a vörös vonalat”. A cikket azóta eltávolították az oldalról.

„A Tett és Védelem Alapítvány (TEV) minden törvényes eszközt igénybe vesz annak érdekében, hogy a 888.hu-n 2020. február 10-én 7:14 perckor megjelent, Dicsőség a hősöknek: 75 évvel ezelőtt vette kezdetét a kitörés című cikk és a hozzá hasonló irományok eltűnjenek a magyar sajtónyilvánosságból” – olvasható a TEV közleményében. 

“Becsület napja” a Városmajorban (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A szervezet szerint „a hírportál Horváth Tamás nevű szerzője egy gyalázatos, Adolf Hitlert és Szálasi Ferencet nyíltan dicsőítő korabeli német hadiparancsot nemhogy forráskritika nélküli, hanem azzal teljes mértékben azonosuló tartalmú cikket tett közzé”. 

„A hírportál ezzel átlépte a vörös vonalat, ami a történelem totális félreértése mellett teljességgel szembemegy Magyarország nemzetközi szerződésekben vállalt kötelezettségeivel, a kormány antiszemitizmussal szemben hirdetett zéró tolerancia elvével, azzal, hogy az antiszemitizmus semmilyen formája nem válhat politikai érdekből szalonképessé Magyarországon és Európában” – írják a közleményben.

A TEV úgy látja, a 888.hu cikke a fentieken túl „megalázó módon kezeli a náci őrjöngés áldozatainak emlékét”, illetve meggyalázza a második világháború egyik legszörnyűbb ostromának katonai és civil áldozatai emlékét, azokét is, akiknek hősiességét méltatja.

„Az ostromlott Budapest katonái nem az európai civilizációt védelmezték, hanem a Harmadik Birodalom még megmaradt részeit. Az Európa Erőd narratívát a korabeli náci és nyilas propaganda használta, aki ma is ezzel él, az ezt nem véletlenül teszi” – áll a közleményben.

Ungváry Krisztián: Nem hősök, áldozatok voltak a kitörésben résztvevő magyar katonák – Kibic Magazin

A történész pontról pontra szedte szét a köztévé M5-ös csatornájának műsorát, amelyben hősökként beszéltek a kitörésben résztvevő magyar katonákról. Ungváry szerint ezzel meggyalázták az áldozatokat. Nagy vihart kavart az M5 múlt héten sugárzott Ez itt a kérdés című műsora, amelyben Trombitás Kristóf műsorvezető és vendégei a német és magyar katonák 1945-ös budapesti kitörési kísérletéről, illetve az erre az eseményre emlékező kitörés emléktúráról beszélgettek.

A TEV álláspontja szerint helye van az emlékezésnek, aminek főként az óriási katonai és civil emberveszteségről és a tömeggyilkos náci rezsim által a magyarok közösségének értelmetlen szenvedéseit okozó háború elítéléséről kellene szólnia. Ezzel szemben egy, a fenti szellemiséget képviselő írást a mai Magyarországon senki nem engedhet meg magának és senki nem hagyhat jóvá büntetlenül.” 

Ezért a TEV „a szerző felelősségre vonását követeli és egyben a rendvédelmi szerveknél is kezdeményezi a büntetőjogi felelősség megállapítást”.

A cikket időközben már eltűntették az oldalról, az írást azonban más portál is átvette, így ott még most is elérhető.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp