A Progresszív Judaizmus Világszövetsége üdvözölte a hazai reform közösségek felvételét a Mazsihiszbe

A Mazsihisz legutóbbi közgyűlése megszavazta a két reform zsidó közösség társult tagként való felvételét a szervezetbe. A több mint kétmillió tagot számláló Progresszív Judaizmus Világszövetsége elnöke levélben üdvözölte a döntést.

„A több mint 2 millió tagot számláló Progresszív Judaizmus Európai-és Világszövetsége nevében hálás köszönetemet fejezem ki, amiért a Mazsihisz 2020. február 2-án felvette társult tagjainak sorába két tagunkat, a Bét Orimot és a Szim Salomot” – írja Sonja Günther, a Progresszív Judaizmus Világszövetsége (World Union for Progressive Judaism) elnöke Heisler Andrásnak, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) vezetőjének címzett levelében.

Mazsihisz tagok lettek a reform zsidó szervezetek – Kibic Magazin

Történelmi pillanatra került sor a február 2-i Mazsihisz közgyűlésen: társult tagja lett a két reform zsidó szervezet a hitközségnek. Heisler András szerint a döntés nem is arról, hogy reformközösség lesz-e a Mazsihisz, hanem arról, hogy lesz-e ötven év múlva neológia Magyarországon.

Sonja Günther abbéli reményeinek is hangot adott, hogy

„a társult tagság csak átmeneti, és a két közösség hamarosan a Mazsihisz teljes jogú tagjává válhat, ezzel is képviselve a teljes magyar zsidó közösséget”.

Mint írja, „közös célunk, hogy a magyar zsidóság megerősödjön és mindazok visszataláljanak a judaizmushoz, akik történelmi, közösségi és családi okok miatt elvesztették hitüket és hagyományaikat”.

„Reményeink szerint a Mazsihisz minden segítséget megad tagszervezeteinknek, hogy eredményesen hozzájáruljanak ezen célok eléréséhez” – olvasható a Mazsihisz honlapján közzétett levélben.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp