Az állam is támogatta a Kitörés emléktúrákat

A rendőrség a múlt szombati az újnyilas megemlékezést ugyan próbálta betiltani, de a szintén aznap tartott Kitörés-túra leállítása fel sem merült. Az atlatszo.hu elemzése szerint itt kevéssé állami vakságról, inkább szándékos, minden részletre kiterjedő politikai félrenézésről lehet szó.

Részletes cikket közölt az atlatszo.hu a Kitörés túra mögött álló személyekről, támogatásokról. A cikk szerint az egyik főszervező, Moys Zoltán rokoni kapcsolatai révén a Fidesz uralmi elitjéhez kötődik, ráadásul a háttércsapat magját adó Moysék tévés cége jó évtizede pénzes közmédiás munkákat kap.

Az atlatszo.hu szerint Moysék csapata az állami tévén sugárzott műsorok jelentette országos ismertségét és pozícióit rendszerszerűen felhasználva építi a szervező egyesület bázisát, valamint a kitörés szélsőjobbos mítoszát is.

A túra hivatalos szervezője a Hazajáró Honismereti és Turista Egylet a 2018-ról szóló beszámolójában a Kitörés-túrát elszámolta az állami támogatása javára.

Vagyis állami támogatásból valósította meg a Kitörés-túrát. A Hazajáró Egylet 2018-ban 900.000 forintot kapott működési támogatásként.

A Kitörés-túrát népszerűsítő Teljesítménytúrázók Társasága is kapott támogatást a NAV-tól és a civilpénzek állami osztását intéző Nemzeti Együttműködési Alaptól.  A társaság a Budapest Kupa-sorozat részeként szerepelteti a Kitörés-túrát.

Az atlatszo.hu cikke szerint a Hazajáró Egylethez kötődik a Dextramedia Kft. nevű cég is, amely 2011 óta csak az MTVA-val mintegy 772 millió forint értékben szerződött, az elmúlt három évben.

A Dextramedia csapata voltaképpen a jelenlegi formájában ismert Kitörés-túra legkorábbi ötletgazdai és szervezői csoportját jelenti. A tévénézők a Dextramédiát leginkább az általuk gyártott, a közmédia csatornáin sugárzott Hagyaték és Hazajáró című műsorok által ismerhetik.

Az egyesület és a műsor névegyezése nem véletlen: a Hazajáró Egylet társadalmi elérését tekintve saját bevallása szerint is a tévéműsor nézőiből szeretne építkezni. Egészen pontosan úgy fogalmaznak: “az egyesület kezdeményezői a Duna TV Hazajáró c. honismereti és turisztikai műsorának rajongói”.

Ezt az atlatszo.hu úgy értelmezi, hogy az államnak eladott túrázós műsor készítői “a közmédiának köszönhetően elért nézőket a magyarországi túrázás családbarát ötletének örve alatt próbálják behúzni az egyletbe, az egyleten keresztül pedig a becsületnapos eszmekörbe”.

A Hazajáró Egylet 2018 során mintegy 7 túrát és 79 közönségtalálkozót szervezett, 37 alkalommal pedig “rendhagyó földrajz- és történelemórákat” tarthattak iskolákban; ezzel összesen tizennyolcezer embert értek el.

Tavaly a magyar média java részén végigfutott a Hazajáró Kupa ártalmatlannak tűnő kezdeményezése: az egylet “hazánk varázslatos hegyvidékeinek” népszerűsítése céljából túrasorozatot indított, a résztvevők oklevelet és díjat kapnak. A sorozatnak része a Kitörés-túra (és különböző vitatott megítélésű történelmi személyiségekről elnevezett túrák, így például a Horthy Miklós Emléktúra is).

Az atlatszo.hu cikke Siklósi Beatrixot is összeköti a Dextramédiával és a Kitörés túrával. A Kossuth Rádió vezetője 2007-ben a Dextramédiával forgatta a kurucinfo által méltatott dokumentumfilmjét, és a továbbiakban is többször dolgozott velük.

A teljes cikk itt olvasható:

Állami hátszéllel épül a becsületnap újnyilas mítoszát családbaráttá színező Kitörés-emléktúra

Most szombaton (mint minden évben), tucatnyi kisebb-nagyobb rendezvénnyel emlékeznek országszerte a Budapest második világháborús ostromának legvégén a budai várban többszörös szovjet ostromgyűrűbe zárt német és magyar katonai csapattöredékek, valamint a hozzájuk csatlakozó félkatonai nyilas osztagok és civilek teljes katasztrófával végződött kitörési kísérletére.

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp