Az állam is támogatta a Kitörés emléktúrákat

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

A rendőrség a múlt szombati az újnyilas megemlékezést ugyan próbálta betiltani, de a szintén aznap tartott Kitörés-túra leállítása fel sem merült. Az atlatszo.hu elemzése szerint itt kevéssé állami vakságról, inkább szándékos, minden részletre kiterjedő politikai félrenézésről lehet szó.

Részletes cikket közölt az atlatszo.hu a Kitörés túra mögött álló személyekről, támogatásokról. A cikk szerint az egyik főszervező, Moys Zoltán rokoni kapcsolatai révén a Fidesz uralmi elitjéhez kötődik, ráadásul a háttércsapat magját adó Moysék tévés cége jó évtizede pénzes közmédiás munkákat kap.

Az atlatszo.hu szerint Moysék csapata az állami tévén sugárzott műsorok jelentette országos ismertségét és pozícióit rendszerszerűen felhasználva építi a szervező egyesület bázisát, valamint a kitörés szélsőjobbos mítoszát is.

A túra hivatalos szervezője a Hazajáró Honismereti és Turista Egylet a 2018-ról szóló beszámolójában a Kitörés-túrát elszámolta az állami támogatása javára.

Vagyis állami támogatásból valósította meg a Kitörés-túrát. A Hazajáró Egylet 2018-ban 900.000 forintot kapott működési támogatásként.

A Kitörés-túrát népszerűsítő Teljesítménytúrázók Társasága is kapott támogatást a NAV-tól és a civilpénzek állami osztását intéző Nemzeti Együttműködési Alaptól.  A társaság a Budapest Kupa-sorozat részeként szerepelteti a Kitörés-túrát.

Az atlatszo.hu cikke szerint a Hazajáró Egylethez kötődik a Dextramedia Kft. nevű cég is, amely 2011 óta csak az MTVA-val mintegy 772 millió forint értékben szerződött, az elmúlt három évben.

A Dextramedia csapata voltaképpen a jelenlegi formájában ismert Kitörés-túra legkorábbi ötletgazdai és szervezői csoportját jelenti. A tévénézők a Dextramédiát leginkább az általuk gyártott, a közmédia csatornáin sugárzott Hagyaték és Hazajáró című műsorok által ismerhetik.

Az egyesület és a műsor névegyezése nem véletlen: a Hazajáró Egylet társadalmi elérését tekintve saját bevallása szerint is a tévéműsor nézőiből szeretne építkezni. Egészen pontosan úgy fogalmaznak: “az egyesület kezdeményezői a Duna TV Hazajáró c. honismereti és turisztikai műsorának rajongói”.

Ezt az atlatszo.hu úgy értelmezi, hogy az államnak eladott túrázós műsor készítői “a közmédiának köszönhetően elért nézőket a magyarországi túrázás családbarát ötletének örve alatt próbálják behúzni az egyletbe, az egyleten keresztül pedig a becsületnapos eszmekörbe”.

A Hazajáró Egylet 2018 során mintegy 7 túrát és 79 közönségtalálkozót szervezett, 37 alkalommal pedig “rendhagyó földrajz- és történelemórákat” tarthattak iskolákban; ezzel összesen tizennyolcezer embert értek el.

Tavaly a magyar média java részén végigfutott a Hazajáró Kupa ártalmatlannak tűnő kezdeményezése: az egylet “hazánk varázslatos hegyvidékeinek” népszerűsítése céljából túrasorozatot indított, a résztvevők oklevelet és díjat kapnak. A sorozatnak része a Kitörés-túra (és különböző vitatott megítélésű történelmi személyiségekről elnevezett túrák, így például a Horthy Miklós Emléktúra is).

Az atlatszo.hu cikke Siklósi Beatrixot is összeköti a Dextramédiával és a Kitörés túrával. A Kossuth Rádió vezetője 2007-ben a Dextramédiával forgatta a kurucinfo által méltatott dokumentumfilmjét, és a továbbiakban is többször dolgozott velük.

A teljes cikk itt olvasható:

Állami hátszéllel épül a becsületnap újnyilas mítoszát családbaráttá színező Kitörés-emléktúra

Most szombaton (mint minden évben), tucatnyi kisebb-nagyobb rendezvénnyel emlékeznek országszerte a Budapest második világháborús ostromának legvégén a budai várban többszörös szovjet ostromgyűrűbe zárt német és magyar katonai csapattöredékek, valamint a hozzájuk csatlakozó félkatonai nyilas osztagok és civilek teljes katasztrófával végződött kitörési kísérletére.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp