Rengeteg kibeszéletlen ügye van a kisebbségi társadalomnak

Egyedülálló pénzügyi modellt dolgoztak ki a fennmaradásuk érdekében. Ehhez járul hozzá a GóleMenza is, amelyen egy tál étel megvásárlásával lehet támogatni a Gólem Színházat. A következő ilyen alkalom február 14-én, Valentin Napon lesz 12 és 15 óra között a Csányi5-ben!

Valaha itt, a Csányi utcában működött a Beliczay-féle mézeskalács-sütöde. „Mi is tervezünk egy pici péküzemet, ahol a klasszikus szív alakú mellett készülnek majd menóra- és Dávid-csillag-alakú mézeskalácsok. És persze nyitunk egy kis babkávézót (avagy babkázót) is, ahol – Budapesten egyedülálló módon – 10-15 féle babkát, azaz izraeli foszlós kalácsot lehet majd kapni, a sóskaramellástól a kesudiókrémesig”, olvasható a Forbes Magazin cikkében.

https://www.facebook.com/events/163282298445136/

András ambiciózusan sorolja a terveket, annak ellenére, hogy – mint ő fogalmaz – „a kormány nagyjából évente rúgja ki a színházunk alól valamelyik finanszírozási lábat”. Legutóbb a taót bukták el, és ugyan sikerült az azt helyettesítő állami kalapból kétmilliót kapniuk, ez jóval kevesebb az eredeti 13 millió forintnál, a Gólem Központ becsült, 70 millió forintos kialakítási költségéhez pedig édeskevés.

Mindeközben az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközségnek (EMIH) 1,8 milliárd forint jutott ugyanebből a forrásból, holott nem is előadóművészeti szervezet, ám az összegből új kulturális központot hozna létre a Baross utcában. „Mi koncepcióval, konkrét darabokkal és csapatokkal pályáztunk, ők épülettel, valahogy manapság utóbbira jobban jut pénz” – von vállat András.

Azért, hogy a Gólem Központ kialakításához szükséges összeget összeszedjék – ami András sejtése szerint valószínűleg több lesz az elsőre belőtt 70 milliónál –, aktív fundraisingbe fogtak.

„Vannak úgynevezett nagyköveteink: Schmied Zoli (színész – a szerk.) például azt vállalta, hogy ha összejön egy bizonyos összeg, ejtőernyős ugrást mutat be, én könyvet írok az izraeli háborús élményeimből, és van köztünk olyan is, aki leszokik a dohányzásról, ha begyűjtötte a kitűzött összeget. Összeraktunk egy nászajándéklistát is, aki akar, vehet nekünk például székeket, meg mindenféle kellékeket. És lesznek jótékonysági koncertjeink, sőt vacsoránk is” – sorolja András.

Borgula András. Fotó: Sebestyén László

A Gólemben alapesetben évi kettő-három darab fér bele a büdzsébe (a harmadik általában gyerekelőadás). Marcsa Barbara úgy találta ki az üzleti modellt, hogy a jegyeladások finanszírozzák az adott előadást, ha 80 százalékon van egy este a nézőtér, akkor már eltartja magát az a produkció. „Viszont ha háromszor ez alá megy, akkor szigorúan le kell vennünk a repertoárról a darabot, mert bedöntené az egész színházat.” Eddig a taóból finanszírozták a készülő, új produkciókat, a pályázati pénz volt a hab a tortán – most ezeket a kieső összegeket leginkább a nagyobb, céges adományozók, meg maguk a nézők rakják össze.

Áremelés is volt, igaz, még így sem éri el az ötezer forintot a jegyár a legdrágább darabra sem.

„Azért tudjuk ilyen kevésből fenntartani a színházat, mert lényegében magunk üzemeltetjük. A műszaki igazgatónk, Nádasi Iván például szerepel a Kiválasztottak című darabunkban is, mert kellett valaki, aki a meg sem szólaló miniszterelnököt eljátssza, ő pedig bevállalta – úgyis itt van reggeltől estig, mert a nap elején megépíti a díszletet, előadás után pedig lebontja. Nekem művészeti vezetőként az a legfontosabb feladatom, hogy motiváljam az embereimet. Amikor az izraeli hadseregben szolgáltam, megszoktam, hogy a Kelet-Európából és Oroszországból érkező katonák a legkevésbé motiváltak: mindent megcsinálnak, csak nincs hozzá kedvük. Mert túl vannak már az ilyen-olyan forradalmakon, a cárizmuson, a glasznosztyon…”

András azt mondja, rengeteg kibeszéletlen ügye van a kisebbségi társadalomnak, ezért fontos, hogy legyen zsidó színház. „Izraelben volt például arab és meleg színház is. Ugyanazokról a témákról beszélünk mi is, egy meleg színház is: a párkapcsolatokról, a családról, de úgy, ahogyan ők élik meg, mert nyilvánvalóan egy picit másképp néznek rá az adott problémakörre.”

A GóleMenza Facebook eseménye:

https://www.facebook.com/events/163282298445136/

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp