Natalie Portman szó szerint elegáns kritikát fogalmazott meg az Oscar gálán

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Az izraeli származású színésznő régóta küzd a nők filmes érvényesüléséért. Ugyanakkor a legjobb adaptált forgatókönyvért járó díjat egy zsidó származású maori rendező nyerte!

Amikor nyilvánosságra hozták az idei Oscar-díj jelöltjeit, nem lehetett nem észrevenni, hogy a legjobb rendező kategóriájában csak férfiakat tartott jelölésre érdemesnek az akadémia. Ezt már a jelölteket bemutató Issa Rae sem hagyta szó nélkül – Gratulálunk ezeknek a férfiaknak, mondta –, a gála napján pedig Natalie Portman is felvetette a problémát a maga elegáns módján.

A színésznő egy Dior-ruhában jelent meg az Oscar-gálán, amelyre azoknak a női rendezőknek a nevét hímezték fel, akikről nem volt hajlandó tudomást venni a filmakadémia a jelöléseknél.

Köztük volt Greta Gerwig (Kisasszonyok), Lorene Scafaria (A Wall Street pillangói), Lulu Wang (The Farewell), Melina Matsoukas (Queen & Slim).

Portman régóta küzd a nők filmes érvényesüléséért. Két évvel ezelőtt a Golden Globe-on is felhívta már a figyelmet arra, hogy a rendező kategóriában csak férfi jelöltek voltak.

Az új-zélandi zsidó rendező újszerűen nyúlt a nácizmushoz

Ugyanakkor tartogatott meglepetéseket az Oscar-gála zsidó szempontból annak ellenére, hogy Adam Sandler Csiszolatlan Gyémánt című filmjét, amely egy new yorki gyémántkereskedő életét mutatja be, nem jelölték a díjra.

A legjobb adaptált forgatókönyvért járó díjat ugyanis a zsidó származású maori rendező, Taika Waititi nyerte. A 44 éves rendező a Jojo Rabbit című filmért kapta az elismerést, és ezzel ő lett az első új-zélandi „bennszülött” rendező, aki ilyen díjat kapott.

Waititi apja a Te Whānau-ā-Apanui nevű maori törzsből származik, édesanyja pedig zsidó. A díj átvételekor a rendező az anyukájának kiabált örömében: „Köszönöm, hogy az anyám vagy, és sok minden mellett azért, hogy a kezembe adtad azt a könyvet, amelyből ezt a filmet írtam. Ez a film nem készülhetett volna el nélküled!”

Waititi édesanyja, Robin Kohen Christine Leunens Cellába zárva – az eltitkolt béke rabja című, magyarul is olvasható könyvét adta oda a fiának, és azt mondta később a Variety-nek: „Ma gonosz emberként tekintünk Hitlerre, aki több millió embert kínzott és ölt meg. De arról kevésbé gondolkodunk, hogy meggyőzte a fél világot arról, hogy segítsen neki. Ha nem értjük meg, mi vezetett ide, akkor ez máskor is megtörténhet.”

Kapcsolódó cikkünk:

Vígjáték készült egy zsidó lánnyal barátkozó náci kisfiúról, akinek a képzeletbeli barátja Adolf Hitler – Kibic Magazin

Jojo Rabbit címmel érdekesnek ígérkező film készült a Caging Skies című regény alapján többek között Scarlett Johansson és Sam Rockwell szereplésével. A történet szerint a náci gyerek a padláson belefut egy nála kicsit idősebb zsidó lányba (Thomasin McKenzie), akit JoJo egyedülálló anyukája (Scarlett Johansson) bújtat.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp