Natalie Portman szó szerint elegáns kritikát fogalmazott meg az Oscar gálán

Az izraeli származású színésznő régóta küzd a nők filmes érvényesüléséért. Ugyanakkor a legjobb adaptált forgatókönyvért járó díjat egy zsidó származású maori rendező nyerte!

Amikor nyilvánosságra hozták az idei Oscar-díj jelöltjeit, nem lehetett nem észrevenni, hogy a legjobb rendező kategóriájában csak férfiakat tartott jelölésre érdemesnek az akadémia. Ezt már a jelölteket bemutató Issa Rae sem hagyta szó nélkül – Gratulálunk ezeknek a férfiaknak, mondta –, a gála napján pedig Natalie Portman is felvetette a problémát a maga elegáns módján.

A színésznő egy Dior-ruhában jelent meg az Oscar-gálán, amelyre azoknak a női rendezőknek a nevét hímezték fel, akikről nem volt hajlandó tudomást venni a filmakadémia a jelöléseknél.

Köztük volt Greta Gerwig (Kisasszonyok), Lorene Scafaria (A Wall Street pillangói), Lulu Wang (The Farewell), Melina Matsoukas (Queen & Slim).

Portman régóta küzd a nők filmes érvényesüléséért. Két évvel ezelőtt a Golden Globe-on is felhívta már a figyelmet arra, hogy a rendező kategóriában csak férfi jelöltek voltak.

Az új-zélandi zsidó rendező újszerűen nyúlt a nácizmushoz

Ugyanakkor tartogatott meglepetéseket az Oscar-gála zsidó szempontból annak ellenére, hogy Adam Sandler Csiszolatlan Gyémánt című filmjét, amely egy new yorki gyémántkereskedő életét mutatja be, nem jelölték a díjra.

A legjobb adaptált forgatókönyvért járó díjat ugyanis a zsidó származású maori rendező, Taika Waititi nyerte. A 44 éves rendező a Jojo Rabbit című filmért kapta az elismerést, és ezzel ő lett az első új-zélandi „bennszülött” rendező, aki ilyen díjat kapott.

Waititi apja a Te Whānau-ā-Apanui nevű maori törzsből származik, édesanyja pedig zsidó. A díj átvételekor a rendező az anyukájának kiabált örömében: „Köszönöm, hogy az anyám vagy, és sok minden mellett azért, hogy a kezembe adtad azt a könyvet, amelyből ezt a filmet írtam. Ez a film nem készülhetett volna el nélküled!”

Waititi édesanyja, Robin Kohen Christine Leunens Cellába zárva – az eltitkolt béke rabja című, magyarul is olvasható könyvét adta oda a fiának, és azt mondta később a Variety-nek: „Ma gonosz emberként tekintünk Hitlerre, aki több millió embert kínzott és ölt meg. De arról kevésbé gondolkodunk, hogy meggyőzte a fél világot arról, hogy segítsen neki. Ha nem értjük meg, mi vezetett ide, akkor ez máskor is megtörténhet.”

Kapcsolódó cikkünk:

Vígjáték készült egy zsidó lánnyal barátkozó náci kisfiúról, akinek a képzeletbeli barátja Adolf Hitler – Kibic Magazin

Jojo Rabbit címmel érdekesnek ígérkező film készült a Caging Skies című regény alapján többek között Scarlett Johansson és Sam Rockwell szereplésével. A történet szerint a náci gyerek a padláson belefut egy nála kicsit idősebb zsidó lányba (Thomasin McKenzie), akit JoJo egyedülálló anyukája (Scarlett Johansson) bújtat.

  • Ha tetszett a cikkünk, támogass minket! Ezzel hozzájárulhatsz ahhoz, hogy zsidó közösségi portálként minél több és színesebb anyagot közölhessünk a Kibicen. Minden adományt szívesen veszünk! Bankszámlaszám: CIB 10701324-67817975-51100005


    Egyszeri támogatás:

    Havi támogatás:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp