Ma is őrzi a sárga csillag emlékét egy újlipótvárosi lakóház

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

A Katona József utcában található egykori csillagos ház bejáratán még ma is láthatóak a megkülönböztető jelzés nyomai.

A zsidók minél hatékonyabb összegyűjtésének és deportálásának érdekében a főváros zsidó lakosságát úgynevezett csillagos házakba terelték össze. A csillagos házak rendszerét Budapest polgármesterének 1944. június 16-án kiadott 147.501–514/1944–IX számú, „Zsidók által lakható épületek kijelölése a székesfőváros I–XIV. közigazgatási kerületében” című rendelete vezette be.

Csillagos ház a Katona József utca 28. szám alatt (Fotó: Fortepan/Lissák Tivadar)

Ezt előkészítendő a Belügyminisztérium már áprilisban „a zsidók lakhelyének kijelölése tárgyában” bizalmas rendeletet adott ki, amely szerint a kormány az akkor már német megszállás alatt álló Magyarországot rövid időn belül megszabadítja a zsidóktól. Ennek megfelelően a zsidókat fokozatosan megfosztották vagyonuktól, üzleteiktől és lakásaiktól.

Csillagos házakat nem csak a későbbi gettó területén, de Budapest több kerületében, így Újlipótvárosban is kijelöltek. Közel kétezer ilyen épület szolgált a zsidó lakosság gyűjtőhelyeként egészen 1944 november 29-ig, a pesti gettó megnyitásának napjáig.

A házakat egy rendelet alapján meg kellett különböztetni a többi épülettől. Eszerint az épületek valamennyi kapubejáratának az utcára néző oldalán sárga csillag jelzést kell alkalmazni és azt állandóan ép és tiszta állapotban kell tartani. A jelzés 51×36 cm-es fekete alapon 30 cm átmérőjű, hatágú, kanárisárga csillag.

A 24.hu újságírója az Újlipótvárosban bukkant egy ilyen sárga csillag nyomára a Katona József utca 2/E. házszámú épület kapualjában. A ház lakói ugyan néhány éve megtisztíttatták a kapuzat két oldalát, a 75 éve jól látható csillag nyomát viszont nem kívánták eltüntetni, így azt érintetlenül hagyták.

A lap cikkében arról is ír, hogy a város ezen részén állt a „nemzetközileg védett gettó”, amelynek a pápai, svájci, svéd, spanyol és portugál nagykövetségi védelmet élvező házaiba hivatalosan 15600 ember, a hamis papíroknak köszönhetően azonban akár 45 ezren is találhattak itt menedéket.

Csillag a házon, csillag a kabáton címmel február 27-én nyílik kiállítás a 2B Galériában. A kevés sárga csillagos fotót bemutató kiállítás anyagát, a gyűjteményekben, családokban megmaradt fényképeket Jalsovszky Katalin fotótörténész gyűjtötte össze és rendezte kiállítássá.

Kiállításmegnyitó “Csillag a házon, csillag a kabáton”

Art event in Budapest, Hungary by Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár – Hungarian Jewish Museum and Archives and 2B Galéria on Thursday, February 27 2020…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp