Egy héttagú szír menekültcsaládnak segít a milánói zsidó közösség

Keresztény és zsidó szerveztek összefogásának köszönhetően kapott szállást egy Szíriából menekült család. Az olasz zsidókat ezzel együtt megosztja a muszlim menekültek befogadásának kérdése.

A szíriai Aleppóból legális menedékkérőként Olaszországba érkezett héttagú családot szállásolt el Milánóban az Olasz Zsidó Közösségek Szövetsége, illetve a Milánói Zsidó Közösség. A menekült család befogadása egy 2016-ban, három keresztény szervezet által elindított segélyprogram keretében történt.

Szír menekültek Olaszországban

Giorgio Mortara, a helyi zsidó szövetség alelnöke a JTA-nek elmondta, hogy azért döntöttek a menekültek befogadása mellett, mert a Tórában számos olyan rész található, amely arra utal, hogy meg kell segíteni az idegeneket. A 2015-ös nagy menekülthullám alatt a milánói Holokauszt Múzeum egy rövid időre megnyitotta a kapuit, és afrikai menekülteket szállásolt el az intézményben.

Mindezek mellett Davide Romano, a milánói zsidó közösség tagja arról beszélt a portálnak, hogy a bevándorlással kapcsolatosan komoly vita folyik az olasz zsidóságon belül. „Látjuk, hogy mi történik Franciaországban, és aggódunk” – célzott Romano a francia zsidók ellen muszlim szélsőségesek által elkövetett antiszemita erőszakra. Ő maga amellett érvel, hogy segíteni kellene a menekülteket abban, hogy minél hamarabb visszatérhessenek hazájukba.

Franciaországon kívül a JTA cikkében több olyan esetet is megemlít, ahol muszlim menedékkérők követtek zsidók elleni atrocitásokat. 2017-ben például egy szír férfi bezúzta egy kóser étterem ablakait Amszterdamban. Svédországban pedig egy palesztin menedékkérő próbált meg egy zsinagógát felgyújtani ugyanabban az évben.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp