Egy héttagú szír menekültcsaládnak segít a milánói zsidó közösség

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Keresztény és zsidó szerveztek összefogásának köszönhetően kapott szállást egy Szíriából menekült család. Az olasz zsidókat ezzel együtt megosztja a muszlim menekültek befogadásának kérdése.

A szíriai Aleppóból legális menedékkérőként Olaszországba érkezett héttagú családot szállásolt el Milánóban az Olasz Zsidó Közösségek Szövetsége, illetve a Milánói Zsidó Közösség. A menekült család befogadása egy 2016-ban, három keresztény szervezet által elindított segélyprogram keretében történt.

Szír menekültek Olaszországban

Giorgio Mortara, a helyi zsidó szövetség alelnöke a JTA-nek elmondta, hogy azért döntöttek a menekültek befogadása mellett, mert a Tórában számos olyan rész található, amely arra utal, hogy meg kell segíteni az idegeneket. A 2015-ös nagy menekülthullám alatt a milánói Holokauszt Múzeum egy rövid időre megnyitotta a kapuit, és afrikai menekülteket szállásolt el az intézményben.

Mindezek mellett Davide Romano, a milánói zsidó közösség tagja arról beszélt a portálnak, hogy a bevándorlással kapcsolatosan komoly vita folyik az olasz zsidóságon belül. „Látjuk, hogy mi történik Franciaországban, és aggódunk” – célzott Romano a francia zsidók ellen muszlim szélsőségesek által elkövetett antiszemita erőszakra. Ő maga amellett érvel, hogy segíteni kellene a menekülteket abban, hogy minél hamarabb visszatérhessenek hazájukba.

Franciaországon kívül a JTA cikkében több olyan esetet is megemlít, ahol muszlim menedékkérők követtek zsidók elleni atrocitásokat. 2017-ben például egy szír férfi bezúzta egy kóser étterem ablakait Amszterdamban. Svédországban pedig egy palesztin menedékkérő próbált meg egy zsinagógát felgyújtani ugyanabban az évben.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp