Három merénylet izraeli katonák ellen egyetlen nap alatt

Gázolásos és lőfegyverrel elkövetett merényletekkel adtak hangot a palesztinok Donald Trump amerikai elnök béketervével kapcsolatos nemtetszésüknek.

Az első eset akkor történt, amikor újonc katonák éjszakai túrán vettek részt a Siratófalnál csütörtökön kora reggelre tervezett felesketési ünnepség előtt, és a város egykori vasútállomásának épületétől az óváros felé tartottak éppen. Ekkor egy autó nagy sebességgel felhajtott a járdára és közéjük rontott.

A merénylő elhajtott, majd gépjárműjét a Betlehem melletti Beit Dzsalában találták meg üresen. Az izraeli biztonságiak ismerik a terrorakció végrehajtóját, és hajtóvadászatot indítottak utána.

A merénylet egy katona súlyosan megsérült, őt a jeruzsálemi Saáré Cedek kórházban ápolják. Az orvosok a Jediót Ahronót című újság honlapjának, a ynetnek elmondták, hogy több sérülése is van, a fejét érő súlyos. Megoperálták, és állapota jelenleg stabil, de még életveszélyes.

A második esetnél egy merénylő revolverrel a kezében érkezett a Jeruzsálem óvárosában található Templomhegyhez vezető egyik bejárathoz, majd rálőtt a szolgálatot teljesítő, a kaput felügyelő, a katonai rendőrséghez tartozó határőrökre. Egy izraeli katona könnyebben megsebesült, a merénylőt pedig a helyszínre siető fegyveresek lelőtték. 

A harmadik merényletben egy izraeli katonára egy autóból lőttek rá a Ciszjordánia középső részén lévő Dolev nevű telepes falu mellett. A merénylő azonnal továbbhajtott.

Izraelben feszültebbé vált a helyzet az utóbbi napokban amiatt, hogy bejelentették Donald Trump amerikai elnök béketervét az izraeli-palesztin konfliktus megoldására, és ezt a palesztinok elutasították.

A palesztinokat felháborította a béketerv – Kibic Magazin

“Jeruzsálem nem eladó”, mondta Mahmud Abbász palesztin elnök. A nagyhatalmak is reagáltak a béketervre. – Azt üzenem a Trump-Netanjáhú párosnak, hogy Jeruzsálem nem eladó. A jogaink nem eladók, és nem képezik alku tárgyát. Az önök összeesküvési megállapodása nem fog átmenni – jelentette ki Mahmúd Abbász Ramallahban.

A Hamász szerdán felszólította a palesztinokat, hogy sokszorozzák meg támadásaikat Izrael ellen. Ennek előzménye, hogy az izraeli biztonsági erők megöltek egy palesztin tizenévest, aki a hadsereg jelentése szerint benzines palackot dobott katonák felé a ciszjordániai Hebronban kitört zavargásokban.

A Gázai övezetet uraló Hamász terrorszervezet az autós merényletet „gyakorlati válasznak” nevezte Donald Trump amerikai elnök béketervére. A szervezet szóvivője, Hazem Kásszem szerint a tervvel szembeni „ellenállási hadműveletek” része volt a katonák szándékos elgázolása, de Kásszem nem állította, hogy Hamász áll az akció mögött.

Súlyos összecsapások törtek ki délután Betlehemben, ahol az izraeli hadsereg hajtóvadászatot folytatott a katonákat szándékosan elgázoló merénylő ellen. Ezen zavargásokban Muhammad Abu Ranija, a Reuters hírügynökség fotósa is megsebesült, egy gumilövedékkel hasba lőtték.

„Donald Trump amerikai elnök béketerve szülte a feszültséget, ez vezet az eszkalációhoz” – mondta Nabil Abu Rdene, Mahmúd Abbász palesztin elnök szóvivője csütörtökön a WAFA nevű hivatalos palesztin hírügynökségnek.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp