Zsidó bosszúállók, akik 6 millió németet akartak megölni

A Nakam nevű szervezethez későbbi izraeli vezetők is csatlakoztak. Nem akarták megtorlás nélkül hagyni 6 millió elpusztult sorstársukat.

1945 volt, az európai zsidó lakosságot brutálisan megkínozták és megtizedelték. A legtöbb túlélőnek odaveszett a családja, és az egész közössége. A háború végével a túlélők visszatérhettek a régi életükbe, vagyis abba, ami maradt a régi életükből. Sokakban támad fel a bosszú gondolata, a nácik mellett az egész német társadalom ellenséggé vált.

1945-ben Abba Kovner, aki később Izrael egyik legnagyobb költője lett, meglátogatta a ponaryi mészárlás helyszínét, ahol közel 100 ezer ember vesztette életét. Ezután auschwitzi túlélőkkel találkozott Bukarestben, és eldöntötték, hogy bosszút állnak. A Nakam csoportnak 50 tagja volt, többségük zsidó partizánokból állt, de csatlakoztak olyanok is, akik a Szovjetunióból menekültek. A húszas éveikben járó férfiak úgy gondolták, nem lehet, hogy a németek büntetlenül ússzák meg a holokausztot, és hogy a bűncselekményekben résztvevő embereknek csak néhány százalékát büntessék meg. Így az egész újra megismétlődhet és a zsidók továbbra sem lesznek biztonságban. Kovner radikális gondolata az volt, hogy az ellenség csak úgy tanulhatja meg, hogy nem úszhatják meg büntetlenül a holokausztot, ha ők is megölnek 6 millió németet. A csoportba Izrael későbbi vezetői is beszálltak, írja az Index.

Abba Kovner

A bosszúállók terve az volt, hogy München, Nürnberg, Frankfurt és Hamburg vízellátását megmérgezik. Az akcióhoz a mérget Chaim Weizmann biokémikusól próbálták beszerezni, aki később Izrael első elnöke lett A méregkeverésben részt vett Ephraim Katzir is, aki 1973-tól Izrael negyedik elnöke volt.

A terv azért is lehetett sokáig ismeretlen, mert nem sikerült megvalósítani. A brit katonai hírszerzés elfogta a hamis papírokkal utazó Kovnert, amikor vissza akart térni Európába.

Kovner és a Nakam

Ezután a Nakam áttért a B-tervre SS-tiszteket akartak megmérgezni a börtönben, akiket Nürnbergben és Dachauban tartottak fogva.
Nürnbergben sikerrel jártak, 1946 április 23-án a New York Times arról írt, hogy 2283 elítéltet mérgeztek meg, 207 kórházba is került. Arról viszont ellentmondásosak a hírek, hogy hányan haltak meg.

Az egyik bosszúálló szerint 200-300 lehetett az áldozatok száma, viszont az Associated Press hírügynökség közleménye szerint senki sem halt meg.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp