Három budai önkormányzat elhatárolódik a neonáci Becsület Napja rendezvénytől

 Az I., II. és XII. kerületi Önkormányzat elfogadhatatlannak tartja, hogy önkényuralmi jelképek viselésével, félelmet keltő ruházatot viselve bárki meggyalázza az áldozatok emlékét.

Közös közleményt adott ki a I., II. és XII. kerületi Önkormányzat Budapest ostromának 75. évfordulója, illetve az erre rászerveződő neonáci Becsület Napja apropóján. Ebben a három budai kerület leszögezi, hogy fontosnak tartják a megemlékezést Budapest második világháborús ostromára, ennek érdekében pedig az eseményre saját programokkal készülnek.

Mégis megtarthatják a neonáci becsületnapi rendezvényt – Kibic Magazin

A rendőrség ugyan tiltó határozatot hozott több Becsület Napja eseménnyel kapcsolatban. A Fővárosi Törvényszék döntése alapján a Városmajorban megtarthatják a rendezvényt. Mint arról korábban itt a Kibicen is beszámoltunk, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) betiltott két becsületnapi rendezvényt is a Várban.

„A három önkormányzat 2020. február 8-án megnyíló, közös, utcai kiállítással emlékezik az ostromban elhuny civilekre, katonákra, nemzetiségtől, származástól, vallástól függetlenül. Ez a feladat nyilvánvalóan nagyon nehéz, hiszen az 1945 utáni propaganda ugyanolyan torz képet festett az eseményekről, mint a későbbi és jelenlegi szélsőjobboldali ideológiai csoportok” – olvasható az MTI Önkormányzati Sajtószolgálatának eljuttatott közleményben.

„A kiállítást Ungváry Krisztián történész állította össze. Az ő személye garancia arra, hogy a kiállítás anyaga tárgyilagosan és őszintén mutatja be a szenvedést, amelyen az ostromlók és az ostromlottak, civilek és katonák keresztülmentek” – írják.

A három önkormányzat kiemelte, hogy „elhatárolódik minden olyan rendezvénytől, amely az eseményeket nem egységében, minden fél szempontjait figyelembe véve, hanem valamely oldal szenvedéseit idealizálva, szélsőséges módon mutatja be”. Ezzel együtt elfogadhatatlannak tartják, „hogy önkényuralmi jelképek viselésével, félelmet keltő ruházatot viselve bárki meggyalázza az áldozatok emlékét”.

„Budapest ostromában körülbelül 120.000 katona és közel 40.000 civil vesztette az életét. Emlékük ápolása közös érdekünk, az áldozatokra emlékezni magától értetődő kegyeleti gesztus. 75 évvel később, a túlélőknek és a leszármazottaknak egy fontos dolguk van: emlékezni és figyelmeztetni. Emlékezni mindenkire, aki a harcok során pusztult el, és figyelmeztetni, hogy hová vezet a szélsőséges ideológia és a gyűlölet” – zárul a közlemény.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp