Szabó István díjazása ellen tiltakozik Schmidt Mária

Az Oscar-díjas rendezőnek a Magyar Filmakadémia szeretne életműdíjat adni. Schmidt Mária a Facebookon fakadt ki a döntés ellen Szabó ügynökmúltja miatt.

Szabó István új filmje, a Zárójelentés nyitja idén a Magyar Filmdíj 2020 – Magyar Mozgókép Szemlét. A Magyar Filmakadémia pedig ennek apropóján úgy döntött, hogy az Oscar-díjas rendező eddigi munkásságát életműdíjjal méltatja, írja a 444.

Szabó István (Fotó: Zih Zsolt/MTI/MTVA)

A hír hallatán Schmidt Mária a Facebook-oldalán fejezte ki megdöbbenését és felháborodását. A Terror Háza Múzeum főigazgatója egy nyílt levélben arra kéri Kásler Miklós minisztert, Fekete Péter államtitkárt, Káel Csaba kormánybiztost, illetve L. Simon László képviselőt, hogy „tisztázzák a kulturális kormányzat álláspontját a tervezett életműdíjjal kapcsolatban.”

„Nyugtassanak meg, hogy a harmadik Orbán-kormány értékrendjébe nem fér bele a kommunista ügynökök magasztalása, tetteik súlyának elbagatellizálása, és mentegetése” – írja Schmidt, aki levelében hosszan részletezi Szabó 14 évvel ezelőtt lelepleződött ügynökmúltját.

„Kérem ezen felül az Önök segítségét abban, hogy ne egy leleplezett kommunista besúgó életét állítsuk 2020-ban hazánk nyilvánossága és gyermekeink, unokáink elé példaképként. Ez a díj ugyanis egy egész életutat tervez elismerni. Ez az életműdíj megsérti mindazokat, akik a diktatúra alatt is megőrizték tisztességüket és nem szegődtek a hóhérok szolgálatába” – zárja levelét a Terror Háza igazgatója.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp