Mégis megtarthatják a neonáci becsületnapi rendezvényt

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

A rendőrség ugyan tiltó határozatot hozott több Becsület Napja eseménnyel kapcsolatban. A Fővárosi Törvényszék döntése alapján a Városmajorban megtarthatják a rendezvényt.

Mint arról korábban itt a Kibicen is beszámoltunk, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) betiltott két becsületnapi rendezvényt is a Várban. A Népszava azonban most arról ír, hogy a Fővárosi Törvényszék egy harmadik, a Városmajorban meghirdetett rendezvény esetében hatályon kívül helyezte a rendőrségi tiltást.

Betiltotta a rendőrség a Becsület Napja megemlékezést – Kibic Magazin

A rendőrség megállapította, hogy a rendezvényen számítani lehet szélsőséges nézeteket valló csoportok részvételére, ugyanakkor az évente megtartott Kitörés Emléktúrát nem tiltották be a hatóságok. Először a Clark Ádám téren, majd a Kapisztrán szobornál terveztek Becsület Napja megemlékezést tartani február 8-án, de a Budapesti Rendőr-főkapitányság mindkét rendezvényt betiltotta.

A Fővárosi Törvényszék a lap kérdésére válaszolva közölte, hogy a rendőrség honlapján fellelhető két tiltó határozatot nem támadták meg a bíróságon. Bejelentettek azonban egy harmadik rendezvényt is, amelyet a rendőrség szintén betiltott, ám ebben az esetben a határozatot megtámadták a törvényszéken. A kereset nyomán a bíróság pedig úgy döntött, hatályon kívül helyezi a rendőrségi tiltást.

A rendőrség a tiltó határozatban egyébként a Kibic Magazin szemléjén keresztül hivatkozott Ungváry Krisztián 24.hu-n megjelent írására, amelyben a történész kifejti, hogy a Várban rekedt német katonákat és magyar társaikat nehéz lenne Európát védő hősként látni, tekintve, hogy akkor legfeljebb a náci birodalom maradványait védték.

Ungváry Krisztián: Nem hősök, áldozatok voltak a kitörésben résztvevő magyar katonák – Kibic Magazin

A történész pontról pontra szedte szét a köztévé M5-ös csatornájának műsorát, amelyben hősökként beszéltek a kitörésben résztvevő magyar katonákról. Ungváry szerint ezzel meggyalázták az áldozatokat. Nagy vihart kavart az M5 múlt héten sugárzott Ez itt a kérdés című műsora, amelyben Trombitás Kristóf műsorvezető és vendégei a német és magyar katonák 1945-ös budapesti kitörési kísérletéről, illetve az erre az eseményre emlékező kitörés emléktúráról beszélgettek.

A Vérmezőn február 8-ára bejelentett esemény mellett az úgynevezett Kitörés Emléktúrát is megtartják. A túrán rendszerint olyan szélsőjobboldali, neonáci csoportok vesznek részt – sokszor horogkereszttel és más tiltott önkényuralmi jelképekkel vonulva –, mint a német Der Dritte Weg, a Die Rechte es a Freie Kameradschaften, a francia Front de Défense de la France, a cseh Narodni Sociálni Frontá, a Blood&Honour holland tagszervezete, a Niklot Lengyelországból, a magyar Magyarelvű Mozgalom, a Betyársereg, a Légió Hungária és a Blood and Honour (Vér és Becsület).

A túrával kapcsolatosan egy nyílt levél is született, amelyben arra kérik a Teljesítménytúrázók Társaságát, hogy ne adjon teret a neonáci rendezvénynek. A Szabad a Hang portálon közzétett nyílt levél szerint ugyanis a kitörés túra nem egy ártalmatlan sportesemény, hanem a magyar és nemzetközi újfasiszta, militáns szélsőjobboldali szervezetek által tető alá hozott Becsület napjának hivatalos túrája.

Arra kérik a Teljesítménytúrázók Társaságát, hogy ne adjon teret a neonáci kitörés túrának – Kibic Magazin

A Szabad a Hang portálon közzétett nyílt levél szerint a kitörés túra nem egy ártalmatlan sportesemény, hanem a magyar és nemzetközi újfasiszta, militáns szélsőjobboldali szervezetek által tető alá hozott Becsület napjának hivatalos túrája.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp