Mégis megtarthatják a neonáci becsületnapi rendezvényt

A rendőrség ugyan tiltó határozatot hozott több Becsület Napja eseménnyel kapcsolatban. A Fővárosi Törvényszék döntése alapján a Városmajorban megtarthatják a rendezvényt.

Mint arról korábban itt a Kibicen is beszámoltunk, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) betiltott két becsületnapi rendezvényt is a Várban. A Népszava azonban most arról ír, hogy a Fővárosi Törvényszék egy harmadik, a Városmajorban meghirdetett rendezvény esetében hatályon kívül helyezte a rendőrségi tiltást.

Betiltotta a rendőrség a Becsület Napja megemlékezést – Kibic Magazin

A rendőrség megállapította, hogy a rendezvényen számítani lehet szélsőséges nézeteket valló csoportok részvételére, ugyanakkor az évente megtartott Kitörés Emléktúrát nem tiltották be a hatóságok. Először a Clark Ádám téren, majd a Kapisztrán szobornál terveztek Becsület Napja megemlékezést tartani február 8-án, de a Budapesti Rendőr-főkapitányság mindkét rendezvényt betiltotta.

A Fővárosi Törvényszék a lap kérdésére válaszolva közölte, hogy a rendőrség honlapján fellelhető két tiltó határozatot nem támadták meg a bíróságon. Bejelentettek azonban egy harmadik rendezvényt is, amelyet a rendőrség szintén betiltott, ám ebben az esetben a határozatot megtámadták a törvényszéken. A kereset nyomán a bíróság pedig úgy döntött, hatályon kívül helyezi a rendőrségi tiltást.

A rendőrség a tiltó határozatban egyébként a Kibic Magazin szemléjén keresztül hivatkozott Ungváry Krisztián 24.hu-n megjelent írására, amelyben a történész kifejti, hogy a Várban rekedt német katonákat és magyar társaikat nehéz lenne Európát védő hősként látni, tekintve, hogy akkor legfeljebb a náci birodalom maradványait védték.

Ungváry Krisztián: Nem hősök, áldozatok voltak a kitörésben résztvevő magyar katonák – Kibic Magazin

A történész pontról pontra szedte szét a köztévé M5-ös csatornájának műsorát, amelyben hősökként beszéltek a kitörésben résztvevő magyar katonákról. Ungváry szerint ezzel meggyalázták az áldozatokat. Nagy vihart kavart az M5 múlt héten sugárzott Ez itt a kérdés című műsora, amelyben Trombitás Kristóf műsorvezető és vendégei a német és magyar katonák 1945-ös budapesti kitörési kísérletéről, illetve az erre az eseményre emlékező kitörés emléktúráról beszélgettek.

A Vérmezőn február 8-ára bejelentett esemény mellett az úgynevezett Kitörés Emléktúrát is megtartják. A túrán rendszerint olyan szélsőjobboldali, neonáci csoportok vesznek részt – sokszor horogkereszttel és más tiltott önkényuralmi jelképekkel vonulva –, mint a német Der Dritte Weg, a Die Rechte es a Freie Kameradschaften, a francia Front de Défense de la France, a cseh Narodni Sociálni Frontá, a Blood&Honour holland tagszervezete, a Niklot Lengyelországból, a magyar Magyarelvű Mozgalom, a Betyársereg, a Légió Hungária és a Blood and Honour (Vér és Becsület).

A túrával kapcsolatosan egy nyílt levél is született, amelyben arra kérik a Teljesítménytúrázók Társaságát, hogy ne adjon teret a neonáci rendezvénynek. A Szabad a Hang portálon közzétett nyílt levél szerint ugyanis a kitörés túra nem egy ártalmatlan sportesemény, hanem a magyar és nemzetközi újfasiszta, militáns szélsőjobboldali szervezetek által tető alá hozott Becsület napjának hivatalos túrája.

Arra kérik a Teljesítménytúrázók Társaságát, hogy ne adjon teret a neonáci kitörés túrának – Kibic Magazin

A Szabad a Hang portálon közzétett nyílt levél szerint a kitörés túra nem egy ártalmatlan sportesemény, hanem a magyar és nemzetközi újfasiszta, militáns szélsőjobboldali szervezetek által tető alá hozott Becsület napjának hivatalos túrája.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp