Mazsihisz tagok lettek a reform zsidó szervezetek

Történelmi pillanatra került sor a február 2-i Mazsihisz közgyűlésen: társult tagja lett a két reform zsidó szervezet a hitközségnek. Heisler András szerint a döntés nem is arról, hogy reformközösség lesz-e a Mazsihisz, hanem arról, hogy lesz-e ötven év múlva neológia Magyarországon.

A Mazsihisz nagy többséggel szavazta meg vasárnap, hogy a Bét Orim Reform Zsidó Hitközség Egyesület és a Szim Salom Progresszív Zsidó Egyesület társult tagjává váljon a szervezetnek.

Raj Ferenc, a Bét Orim rabbija

A társult tag azt jelenti, hogy a szervezetnek nem kell egyházi státusszal rendelkeznie – mint ahogy most egyik reform közösségnek sincs ilyen státusza. Másrészt a társult tagok rabbijának a Mazsihisz nem ad fizetést.

A reformok felvételéhez először módosítani kellett az alapszabály, amelyre egyszer már a december 15-i ülésen kísérletet tettek, ám ez a kísérlet akkor elbukott. A módosítás most sikeres volt.

Heisler András, a Mazsihisz elnöke az alapszabálymódosítással kapcsolatban hangsúlyozta: ez nem azt jelenti, hogy a Mazsihisz vallási értelemben irányt vált, szó sincs vallási reformról, vagy a Sulchán Áruch (zsidó törvénytár) elvetéséről. A döntés jelentősége abban áll véleménye szerint, hogy megmarad-e a neológia ebben az éles versenyhelyzetben, amit jól jellemez, hogy egy másik zsidó felekezet – az Egyesült Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) – a Mazsihisz nevéhez megtévesztően hasonló toldalékot vesz föl a nevébe, írja a mazsihisz.hu.

Az elnök hozzátette: a Mazsihisz beperelte az EMIH-et a Magyar Zsidó Szövetség és a Magyar Zsidók Szövetsége névhasználat miatt, egyúttal Heisler András arra hívta föl a figyelmet, hogy „az EMIH nem csak a nevünket akarja elvenni tőlünk, hanem minden mást is”. A mostani szavazás nem arról szól, hogy „a Heisler vagy a Frölich mellé kell-e állni” – fogalmazott –, és „nem is arról, hogy reformközösség lesz-e a Mazsihisz, hanem arról, hogy lesz-e ötven év múlva neológia Magyarországon”.

Az előzményekről itt olvashat:

Ismét elutasította a reform zsidó szervezetek felvételét a Mazsihisz – Kibic Magazin

Heisler András szerint a reformok felvétele fontos lett volna ahhoz, hogy a Mazsihisz nyitott és sokszínű szervezet legyen, és hogy megállítsa a szervezetet a lejtőn. A közgyűlés mégis nemmel szavazott egy középkori törvénykódexre hivatkozva, amelyet sem a tagság nagy része nem ismer, sem a magyar zsidók jelentős része nem tart maga számára követendőnek.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp