Betiltotta a rendőrség a Becsület Napja megemlékezést

A rendőrség megállapította, hogy a rendezvényen számítani lehet szélsőséges nézeteket valló csoportok részvételére, ugyanakkor az évente megtartott Kitörés Emléktúrát nem tiltották be a hatóságok.

Először a Clark Ádám téren, majd a Kapisztrán szobornál terveztek Becsület Napja megemlékezést tartani február 8-án, de a Budapesti Rendőr-főkapitányság mindkét rendezvényt betiltotta. Ez azt jelenti, hogy nagy valószínűséggel máshol sem tarthatják meg a szélsőjobboldal fontos eseményét, amelyen a budapesti kitörésről emlékeznek meg.

A Mérce összefoglalója szerint a rendőrség mindkét esetben megállapította, hogy számítani lehet szélsőséges nézeteket valló csoportok részvételére, és a beszédek, zenék, meg általánosságban a rendezvény alkalmas másokban félelemkeltésre, riadalom okozására. A rendőrség már tavaly sem engedte a közterületi megemlékezést, ezért egy budapesti állóhajón tartották a rendezvényt, ahol Papp Károly Tibor Budapest erőd hős védőiről beszél, és nem hagyja ki a lehetőséget a fehér faj és a fehér Európa éltetésére, melyet véleménye szerint kötelessége neki és testvéreinek megvédeni a „cionista ármány” által rájuk szabadított sötét áradattól.

Papp Tibor Károly

A rendőrség a tiltó határozatban a Kibic Magazin szemléjén keresztül hivatkozott Ungváry Krisztián 24.hu-n megjelent írására, melyben a köztévé nácikat mosdató műsorára reagált.

Ebben a történész kifejti, hogy a Várban rekedt német katonákat és magyar társaikat nehéz lenne Európát védő hősként látni, tekintve, hogy akkor legfeljebb a náci birodalom maradványait védték.

Ungváry Krisztián: Nem hősök, áldozatok voltak a kitörésben résztvevő magyar katonák – Kibic Magazin

A történész pontról pontra szedte szét a köztévé M5-ös csatornájának műsorát, amelyben hősökként beszéltek a kitörésben résztvevő magyar katonákról. Ungváry szerint ezzel meggyalázták az áldozatokat. Nagy vihart kavart az M5 múlt héten sugárzott Ez itt a kérdés című műsora, amelyben Trombitás Kristóf műsorvezető és vendégei a német és magyar katonák 1945-ös budapesti kitörési kísérletéről, illetve az erre az eseményre emlékező kitörés emléktúráról beszélgettek.

 

Az évente megtartott Kitörés Emléktúrát viszont nem tiltották be a hatóságok, holott a rendezvényen olyan szélsőjobboldali, neonáci csoportok vesznek részt – sokszor horogkereszttel és más tiltott önkényuralmi jelképekkel vonulva –, mint a német Der Dritte Weg, a Die Rechte es a Freie Kameradschaften, a francia Front de Défense de la France, a cseh Narodni Sociálni Frontá, a Blood&Honour holland tagszervezete, a Niklot Lengyelországból, a magyar Magyarelvű Mozgalom, a Betyársereg, a Légió Hungária és a Blood and Honour (Vér és Becsület).

A Kitörés túrával kapcsolatban nemrég  nyílt levél is született a Szabad a hang portálon, amelyet Jakab Annamáriának, a Teljesítménytúrázók Társasága (TTT) elnökének címeztek. A levél azért született meg, mert a TTT a „saját felületein ajánlja, mi több, a Budapest Kupa keretein belül díjazza is azokat az indulókat, akik teljesítik a Kitörés Emléktúrát, amelyet a Börzsöny Akciócsoport szervez”, olvasható a petíció szövegében.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp