Bodrogi Gyula kapja az idei Páger Antal-színészdíjat

A díjat minden évben az a színész kapja, aki a kuratórium döntése alapján a leghűségesebb Páger Antal (†87) szellemi örökségéhez, illetve játékára jellemző a págeri hitelesség és eszköztelenség.

A díjat odaítélő zsűri – Hegedűs D. Géza, Kútvölgyi Erzsébet és Szalma Tamás színművészek, Réz András filmesztéta, valamint Gyarmathy Antal, Páger Antal unokája – úgy döntött, idén Bodrogi Gyula veheti át az elismerést, „Téni bácsi” legendás arany pecsétgyűrűjének pontos mását.

Bodrogi Gyula a makói díjátadón. Fotó: MTI

A Kossuth-díjas színész Bodrogi (Buzik) Károly magántisztviselő és Kohn Klára fiaként született. Édesapja 1948-ban magyarosította saját és három gyermeke nevét Bodrogira. Apai nagyszülei Buzik Károly és Kovács Terézia. Anyai nagyszülei Kohn Ármin szerelősegéd és Rafael Matild varrónő.

Pályáját néptáncosként kezdte, 1951–1954 között a SZOT együttes szólótáncosa volt. 1954-ben a Színház- és Filmművészeti Főiskola hallgatója lett. 1958-ban szerzett diplomát. 1958–1982 között a József Attila Színház tagja volt. 1975-től a Színház- és Filmművészeti Főiskola tanára. 1982–1996 között a Vidám Színpad művészeti igazgatója és rendezője volt, majd 1997-től 2001-es lemondásáig a főváros által létrehozott akkor még az előbbivel azonos nevű Centrál Színház első vezetője lett.

Bodrogi Gyula, mögötte Szalma Tamás színművész, Réz András filmesztéta, Farkas Éva Erzsébet, Makó polgármestere és Gyarmathy Antal, Páger Antal unokája. Fotó: MTI

Schiffer János budapesti főpolgármester-helyettestől 2002-ben itt kapta meg a Vidám Színpad örökös tagja címet.

2003-tól a Nemzeti Színház művésze.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp