Putyin megkegyelmezett a 9,5 gramm hasis miatt több év börtönre ítélt izraeli nőnek

Megkegyelmezett Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán a kábítószer-csempészésért hét és fél év börtönre ítélt Naama Iszakárnak. Az izraeli nő Benjámin Netanjahuval együtt utazhat haza.

A 26 éves nőt tavaly áprilisban 9,6 gramm hasis birtoklásáért vették őrizetbe a moszkvai Seremetyjevo reptéren, ahol tranzitutasként tartózkodott. Az elmarasztaló ítéletet október 11-én hirdette ki ellene a Moszkva megyei Himki város bírósága.

Naama Iszakár

Iszakár szabadon bocsátásáért az anyja mellett az izraeli kormány is lobbizott. Szabadon bocsátásának akadálya a Kreml szerint az volt, hogy Iszakár egészen az elmúlt napokig nem kért személyesen kegyelmet Putyintól. Folyamodványában a nő részben elismerte bűnösségét.

Az elítélt anyja, Jaffa Iszakár, aki múlt héten Jeruzsálemben személyesen találkozott az orosz elnökkel, kedden Oroszországba érkezett.

Csütörtökön Moszkvába érkezett Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő, aki tájékoztatta Putyint a Donald Trump amerikai elnök által meghirdetett közel-keleti rendezési terv részleteiről. Az orosz elnök a tárgyaláson közölte Netanjahuval, hogy leginkább Iszakár édesanyjának köszönhető, hogy az izraeli nő kegyelmet kaphatott.

Az izraeli tárgyalócsoport egyik magas rangú tagja a Haaretznek nyilatkozva elmondta, hogy Izrael nem kötött semmilyen egyezményt Oroszországgal Iszakár szabadlábra helyezésével kapcsolatban. Ez kizárólag Putyin Netanjahu iránti nagyrabecsülésének köszönhető.

A múlt héten Izrael bejelentette, hogy Oroszország felé mutatott jó szándéka jeléül orosz fennhatóság alá helyezi a jeruzsálemi Alexandrer Nevszki templomot. Ekkor egy kormányzati személy ugyan megjegyezte, hogy a templom átadása nem egy Iszakárról szóló egészség része, azonban mindenképpen javítani kellett valamivel az oroszokkal való kapcsolat légkörén.

Naama Iszakár időközben már kiszabadult a börtönből, és Benjámin Netanjahuval együtt fog hazatérni Izraelbe.

(MTI, Haaretz)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp