A palesztinokat felháborította a béketerv

“Jeruzsálem nem eladó”, mondta Mahmud Abbász palesztin elnök. A nagyhatalmak is reagáltak a béketervre.

– Azt üzenem a Trump-Netanjáhú párosnak, hogy Jeruzsálem nem eladó. A jogaink nem eladók, és nem képezik alku tárgyát. Az önök összeesküvési megállapodása nem fog átmenni – jelentette ki Mahmúd Abbász Ramallahban.

A palesztinokat felháborította, hogy Izrael bekebelezhetné az újonnan felépített települések nagy részét.

A Hamász magas rangú tisztségviselője kijelentette, hogy elvetik az Izrael javára kidolgozott tervet. „Minden lehetőség nyitott” a válaszra – üzente.

A béketervre több nagyhatalom is reagált.

London szerint komoly és megfontolásra érdemes az amerikai elnök által kedden bejelentett izraeli-palesztin béketerv.

Erdogan török elnök elfogadhatatlannak tartotta, hogy Jeruzsálemet Izraelnek adnák. Úgy látta, hogy “a terv semmibe veszi a palesztinok jogait, és legitimálja az Izrael által elkövetett megszállást”. Leszögezte: ha némely arab ország “hátat is fordít”, Ankara továbbra is mozgósítani törekszik a nemzetközi intézményeket a palesztinok és Jeruzsálem jogai megvédése érdekében.

“Tanulmányozni fogjuk (a javaslatot). A legfontosabb, hogy a palesztinok és az arabok kifejtsék a hozzá való viszonyulásukat” – jelentette ki Mihail Bogdanov orosz külügyminiszter.

“Az Egyesült Államok kezdeményezése lehetőséget nyújt arra, hogy újraindítsák az izraeli-palesztin konfliktus tárgyalásos és életképes megoldására irányuló erőfeszítéseket” – közölte Josep Borrell, az Európai Unió (EU) kül- és biztonságpolitikai főképviselője a közel-keleti békefolyamattal összefüggésben az Európai Unió nevében tett nyilatkozatában kedden.

A német külügyminiszter, Heiko Maas szerint csak olyan megoldás vezethet el az izraeliek és a palesztinok közötti tartós békéhez, amelyet mindkét fél elfogad.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp