Hogyan lehet az osztatlan Jeruzsálem két állam fővárosa?

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Donald Trump tegnapi bejelentése szerint Jeruzsálem Izrael egy és oszthatatlan fővárosa marad, a jövőben létrejövő palesztin állam fővárosa pedig Kelet-Jeruzsálemben lenne. Vagyis mégsem pontosan így.

Tegnap Donald Trump nyilvánosságra hozta az „évszázad egyezségének” elnevezett béketervét, amivel egyszer és mindenkorra véget vetne az izraeli-palesztin konfliktusnak. A bejelentés közben az amerikai elnök elmondta, hogy Jeruzsálem Izrael egy és oszthatatlan fővárosa marad, majd nem sokkal később arról beszélt, hogy a leendő palesztin állam fővárasa Kelet-Jeruzsálemben lenne.

Donald Trump kétállami megoldást javasol a palesztin-izraeli konfliktus rendezésére – Kibic Magazin

A terv szerint Jeruzsálem Izrael, Kelet-Jeruzsálem pedig a palesztin állam fővárosa lenne. Kétállami megoldást javasolt a palesztin-izraeli konfliktus rendezésére Donald Trump amerikai elnök kedden, amikor a Fehér Házban Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel közösen tartott tájékoztatóján felvázolta béketervét a palesztin-izraeli konfliktus rendezésére.

Ez utóbbi azonban kizárná az osztatlan Jeruzsálem elképzelést, és ez némi zavart okozhatott azoknál, akik nem olvasták el a 181 oldalas béketervet. Amiből kiderül, hogy Trump nem fogalmazott pontosan, amikor Kelet-Jeruzsálemet emlegette a palesztin állam fővárosával kapcsolatban.

A tervezetben a palesztinok fővárosát ugyanis olyan, Jeruzsálem keleti, illetve északi részein található arab településeken képzeli el az amerikai kormányzat, amelyek a várost a terroristák behatolása ellen védő kerítésen kívül találhatók. A terv három ilyen, egymással nem határos települést nevez meg: Kafr Akab, Abu Disz és a Suafat keleti részén található menekülttábor (az alábbi térképen zölddel vannak bekarikázva).

De a terv szerint bármelyik, a biztonsági kerítésen kívül eső, palesztinok lakta városrész, határos település – esetleg mindegyik együtt – része lehetne az új fővárosnak, ahová az Egyesült Államok külön nagykövetséget telepítene. A két fővárost elválasztó határ pedig a biztonsági kerítés maradna.

A béketerv azokról a kelet-jeruzsálemi arab lakosokról is rendelkezik, akik a biztonsági kerítésen belüli részeken élnek. Ők három lehetőség közül választhatnak majd:

  • izraeli állampolgárok lesznek,
  • palesztin állampolgárok lesznek,
  • megtartják jelenlegi az állandó izraeli lakos státuszt.

Minden más Jeruzsálemmel kapcsolatban maradna, ahogy eddig is volt.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp