Minden ötödik német szerint túl sok szó esik a holokausztról

Ugyanakkor a megkérdezettek 75%-a szerint pedig minden német iskola számára jó lenne előírni, hogy ellátogassanak a diákok a koncentrációs táborokba.

Nemrég két kutatást is végeztek Németországban, amelyek azzal az eredménnyel zárultak, hogy a németek egyötöde szerint túl nagy figyelmet kap a holokauszt. Ezeknek az emberek a fele jobboldali populista nézeteket vall.

A kutatás szerint a háború utáni Németországban prioritást élvezett az, hogy minél több szó essen a nácik által elkövetett bűnökről. „Ám ez a konszenzus mára eltűnőben van”, mondta Josef Schuster, a Németországi Központi Zsidó Tanács vezetője a holokauszt emléknap alkalmából.

„Ha nem teszünk ellenlépéseket, veszélybe kerülhet a demokráciánk”, mondta Schuster, és felhívta a figyelmet a holokauszt oktatás fontosságára.

A németek számos programot szerveznek Auschwitz felszabadításának napjára és a holokauszthoz kötődő más emléknapokon.

BERLIN, GERMANY – JANUARY 27: Roses left by mourners lie next to one of the many plaques detailing transports of Berlin Jews to concentration camps at the Gleis 17 (Track 17) on January 27, 2015 in Berlin, Germany. Thousands of people will come together today to remember and honour the millions killed in the Holocaust and mark the for the 70th anniversary of the liberation of Auschwitz by Soviet troops on 27th January, 1945. Auschwitz was among the most notorious of the concentration camps run by the Nazis during WWII and whilst it is impossible to put an exact figure on the death toll it is alleged that over a million people lost their lives in the camp, the majority of whom were Jewish. (Photo by Carsten Koall/Getty Images)

A Yougov Intézet által megkérdezett 2052 német 45%-a szerint ez így van rendjén, 24%-uk szerint még több figyelmet kellene ezekre az eseményekre fordítani, míg 22%-uk épp az ellenkezőjét érezte.

A szélsőjobboldali, bevándorlásellenes pártokkal szimpatizálók 56%-a szerint túl sokat foglalkoznak a németek a holokauszttal. Az Alternatíva Németországért (AfD) nevű szélsőjobboldali párt prominens politikusai szerint Berlin holokauszt emlékhelye maga a szégyen, és szerintük a Harmadik Birodalom csupán egy madársz…r volt Németország ezeréves sikertörténetében.

Berlin holokauszt emlékhelye

Az AfD 2013-as megalapítása óta veszélyes riválist jelent a regnáló politikai pártok számára.

A Deusche Welle részére készített másik, 1018 fős kutatás szerint az AfD szavazóinak 72%-a úgy véli, a németek már lerótták a múlttal szembeni kötelességeiket, és nem kellene megszállottan foglalkozniuk a náci bűnökkel.

A Zöld Párt szavazói közül értettek ezzel egyet a legkevesebben (13%). A megkérdezettek 37%-a mondta azt, hogy ideje abbahagyni a megfélemlítést. Ez a szám 2018-ban 26% volt, 2019-ben pedig 33%.

Másrészt viszont a válaszadók 55%-a elégedett volt a jelenlegi megemlékezési kultúrával, 17%-uk még ennél többre vágyna. 75%-uk szerint pedig minden iskola számára jó lenne előírni, hogy ellátogassanak a diákok a koncentrációs táborokba.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp