Auschwitz felszabadításának napján ölték meg Szerb Antalt

Szerb, teljesen asszimilált, kikeresztelkedett zsidó családba született, katolikusnak vallotta magát, mégis zsidónak minősült a magyar állam törvényei alapján. 1945 január 27-én halt meg a balfi munkaszolgálatos táborban. 6 idézet az írótól.

Szerb teljesen asszimilált, kikeresztelkedett zsidó családba született – keresztapja nem más volt, mint az antiszemita nézeteiről is közismert Prohászka Ottokár. A piaristáknál tanult, egyebek között Sík Sándornak is tanítványa volt, s naplójegyzetei szerint katolikusnak tartotta magát. Azonban – ahogy annyian másokat – hite és vallott identitása őt sem mentette meg a fajgyűlölettől: a magyar állam törvényei alapján ugyanis zsidónak minősült. Előbb csak publikálási lehetőségei fogyatkoztak meg, majd könyveit tiltották be, aztán a puszta élete is veszélybe került. 1945. január 27-én halt meg a balfi munkaszolgálatos táborban.

  • Ha tetszett a cikkünk, támogass minket! Ezzel hozzájárulhatsz ahhoz, hogy zsidó közösségi portálként minél több és színesebb anyagot közölhessünk a Kibicen. Minden adományt szívesen veszünk! Bankszámlaszám: CIB 10701324-67817975-51100005


    Egyszeri támogatás:

    Havi támogatás:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp