Több ezer csontot mosott a felszínre az esővíz Auschwitzban

Szanaszét hevernek az áldozatok csontjai az auschwitzi haláltábor területén. A nagy esőzések miatt a felszínre került maradványokkal ugyanaz a szervezet próbál megbirkózni, amely a Dunába lőtt zsidók csontjait is felkutatta volna.

Auschwitzba látogató izraeliek és a helyszínen dolgozók is jelezték a ZAKA elnevezésű szervezetnek, hogy az egykori koncentrációs tábor területén a heves esőzés több ezer csontot hozott a felszínre az utóbbi napokban, írja a Ynet.

A ZAKA szakemberei Auschwitzban (Fotó: Facebook/ZAKA)

A szanaszét heverő csontok súlyosan sértik az áldozatok méltóságát, ezért a ZAKA és az európai zsidó temetők megőrzése érekében létrejött szervezet, a CPJCE szakemberei a lengyel hatóságokkal egyeztetve a helyszínre utaztak, hogy kitalálják, mit lehetne kezdeni a felszínre került maradványokkal.

Az izraeli székhelyű ultraortodox ZAKA éppen arra szakosodott, hogy zsidók maradványait gyűjtik össze, mondjuk egy súlyos baleset után, mivel a zsidó vallási törvények (halacha) szerint az ember minden porcikáját el kell temetni. Tavaly év elején ugyanez a szervezet volt az, amely a Dunába lőtt zsidók maradványainak felkutatásával próbálkozott.

A lap beszámolójából kiderül, hogy elég nagy területen láthatóak csontok, a legtöbbet a haláltáborként működő Birkenauban, a krematóriumok körüli árkoknál találtak, ahová az áldozatok hamvainak egy részét szórták.A tábor felszabadítását – amely 75. évfordulójára holnap emlékeznek világszerte a Holokauszt Nemzetközi Emléknapján – és kiürítését követően a helyiek ékszerek után kutatva feltúrták ezeket az árkokat, ekkor szóródtak szét a csontok a tábor más részein is.

Jehuda Mesi-Zahav, a ZAKA ügyvezetője a Ynet-nek nyilatkozva elmondta, hogy a maradványok összegyűjtése egy igen összetett feladat, amelyhez humanitárius segítséget szeretne kérni. A cél, hogy 75 év után a holokauszt áldozatai zsidó temetésben részesülhessenek. Mesi-Zahav arra szeretné felhívni a koncentrációs tábor felszabadításának 75. évfordulójára érkező politikusokat, hogy mielőtt az áldozatokra emlékeznének, előbb gondoljanak a méltóságukra.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp