Macron ráüvöltött egy izraeli rendőrre Jeruzsálemben

“Távozzon, kérem, kifelé”, kiabálta az elnök.

A francia elnök Jeruzsálem óvárosába látogatott szerdán, ahol korábban Jacques Chirac is járt már, és ugyanúgy szóváltásba keveredett az izraeli biztonsági szolgálattal, írta a The Times of Israel.

A konfliktus akkor robbant ki, amikor az izraeli biztonsági őr előbb akart belépni a templomba, mint az elnök. A templom a francia állam tulajdonának számít, és Macron valószínűleg Franciaország történelmi befolyását kívánta aláhúzni a templomba való látogatással.

„Mindenki ismeri a szabályokat, és nem tetszik, amit itt előttem művel”, üvöltötte Macron az izraeli biztonsági őrnek angolul. „Távozzon, kérem, kifelé”, tette hozzá emelt hangon.

A római katolikus templom az óváros muszlim negyedében található, és egyike annak a négy helynek, amelyek francia territóriumnak számítanak.

Később Macron elnézést kért, és elmagyarázta, hogy az izraeli biztonságiak jó munkát végeztek a látogatása során, csupán a templomnál kellett volna átadni a terepet a francia biztonságiaknak. Az esetet ezúttal nem kommentálta az izraeli rendőrség,

Macron csütörtökön részt vett az Auschwitz felszabadításának 75-dik évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen.

A francia elnök volt egyébként az egyetlen külföldi vezető, aki mostani látogatása során a Palesztin Hatóság területére is elment. Ezt a lépését kritika fogadta Izraelben.

Macron és Mahmud Abbasz
  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp