Muszlim vezetők is ellátogatnak Auschwitzba a 75. évforduló alkalmából

Magasrangú muszlim és zsidó vezetők találkoznak nemsokára Auschwitzban, hogy együtt emlékezzenek a koncentrációs tábor 75 évvel ezelőtti felszabadítására.

2013-ban Raed Saleh, Berlin Szociáldemokrata parlamenti csoportjának vezetője látogatott el diákokkal Auschwitzba. Saleh Gázában született, és ötévesen érkezett Németországba. A haláltáborban tett látogatása komoly figyelmet kapott a médiában. Abban az időben ő volt a legismertebb muszlim, aki valaha elment Auschwitzba, ahol több mint 1,1 millió zsidót öltek meg a holokauszt idején, írja a dw.com.

Raed Saleh

„Volt egy diákunk, akit Musztafának hívtak. Nagydarab gyerek volt, és ott állt a hatalmas gyerekcipő halom előtt”, emlékezett vissza Saleh az Auschwitz-Birkenau 5-ös blokkjában tett látogatásra. „Minden cipő valaha egy gyereké volt, és hirtelen rájöttem, hogy ez a tény megváltoztatott valamit Musztafában.” Saleh elmondása szerint a diákok különböző vallási hátterű családokból származtak, és az antiszemitizmus nem volt ritka a fiatal muszlimok között.

Az Auschwitz Emlékközpont igazgatója, Piotr Cywinski szerint több mint 2,3 millió ember látogatott el a lágerbe 2019-ben. Ezek közül csak néhányan, nagyjából 3200-an érkeztek az arab világból. Ugyanakkor muszlim látogatók jöttek hozzájuk Franciaországból, Norvégiából, Németországból.

Al-Eissa

Csütörtökön az emlékhelyre fontos muszlim vezetők érkeznek. Többek között Mohammad Al-Eissa seik, a Muszlim Világszövetség főtitkára, aki több mint egymilliárd muszlimot képvisel. Al-Eissa, aki korábban szaudi igazságügyi-miniszter volt, egyszerre érkezik a táborba David Harris-szel, az Amerikai Zsidó Bizottság elnökével. A magasrangú 54 éves iszlám tudós és a 70 éves, holokauszt túlélők leszármazottjának közös látogatása figyelemreméltó eseménynek ígérkezik.

David Harris
  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp