Magyar deportált auschwitzi naplóját mutatják be Németországban

Sheindi Ehrenwald egy szövetgyárban végzett kényszermunka során, titokban jegyezte le naplóját munkahelyi papírjegyzékekre, amelyeket aztán galacsinná gyúrva őrzött meg.

Egy Magyarországról elhurcolt auschwitzi túlélő, a ma Jeruzsálemben élő 90 éves Sheindi Ehrenwald különleges, magyar nyelvű naplóját mutatja be csütörtöktől a Német Történeti Múzeum Auschwitz felszabadításának 75. évfordulója alkalmából.

Az írás első alkalommal látható a Deportiert nach Auschwitz (Auschwitzba deportálva) című kiállításon.

Az akkor 14 éves zsidó kislányt, Sheindi Ehrenwaldot és családját – szüleit, nagyszüleit és lánytestvéreit – 1944-ben deportálták a ma Szlovákiához tartozó Galántáról. Nővére kivételével teljes családja odaveszett az auschwitzi táborban.

Sheindi Ehrenwald

A tanítónak készülő és naplót vezető Sheindi 54 képeslapméretű lapon örökítette meg sűrűn írt soraival a családdal és vele történteket. Egy szövetgyárban végzett kényszermunka során, titokban jegyezte le naplóját munkahelyi papírjegyzékekre, amelyeket aztán galacsinná gyúrva őrzött meg.

Az 54 oldal “közvetlen hangon szól egy szörnyűséges bűncselekményről” – mondta el szerdán Raphael Gross, a múzeum igazgatója.

Sheindi Ehrenwald kifejtette: ma már csodálkozik azon, hogyan tudta mindezt leírni, hiszen szinte lehetetlen volt és nagyon veszélyes. “Mégis megírtam” – mondta.

Kiemelte: “Csak most állok készen arra, hogy elmeséljem naplóm történetét a világnak. Hamarosan meghalok és nem akarom, hogy feledésbe merüljenek azok az emberek, akiket megöltek”.

A Német Történeti Múzeummal együttműködésben a Bild című német napilap is terjedelmes cikkben ismerteti honlapján a most először a nyilvánosság elé került történelmi dokumentumot. A múzeum mozijában január 30-ig naponta bemutatják a Sheindi naplója című, a napilap gondozásában készült filmet.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp