Holokauszt Világfórum: Emlékezni, és nem felejteni

Erőteljes fellépést követeltek az antiszemitizmus ellen a Holokauszt Világfórumon felszólaló államférfiak Jeruzsálemben, a Jad Vasem holokauszt-múzeumban rendezett találkozón csütörtökön.

A háromórás rendezvényen több tucat ország állam- és kormányfői álltak ki a rasszizmus és az antiszemitizmus ellen az auschwitzi haláltábor felszabadulásának 75. évfordulója alkalmából rendezett Emlékezés a holokausztra, harc az antiszemitizmussal szemben című fórumon.

A Holokauszt Világfórum résztvevői: (balról jobbra) Mike Pence amerikai alelnök, Szara Netanjahu, Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök, Vlagyimir Putyin orosz elnök, Reuven Rivlin izraeli államelnök, Emmanuel Macron francia köztársasági elnök és Károly herceg

„Emlékezni, és nem felejteni” – hangsúlyozta a találkozót megnyitó beszédében Reuven Rivlin izraeli elnök, felidézve a gyermekkorában látott túlélőket, akik Izraelbe érkeztek a háború borzalmai után, és rosszindulatú betegségnek nevezve az antiszemitizmust. Többször is hangsúlyosan megköszönte a több tucat ország legmagasabb szintű képviselőinek a szolidaritást, hogy Jeruzsálembe utaztak az évfordulós megemlékezésre.

„Izrael nem áldozat, megvédi magát” – jelentette ki. Külön köszönetet mondott a különböző országokban található zsidó közösségek védelméért, és felhívta az állam és kormányfőket, hogy együtt küzdjenek tovább a gyűlölet és a rasszizmus ellen. Beszéde végén kiemelte Izrael két legfontosabb értékét, hogy egyszerre és egyformán zsidó és demokratikus állam.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök ugyancsak megköszönte a világ minden tájáról érkezett magas rangú vendégeknek, hogy megjelenésükkel megtisztelték a halottak emlékét. „Túl későn nyíltak meg a pokol kapui” – mondta az izraeli kormányfő, és kijelentette, hogy nem lesz többé holokauszt, hiszen Auschwitz a zsidók kiszolgáltatottságának tökéletes szimbóluma volt, de „ma már van földünk, hangunk, pajzsunk” – mondta, és idézte Emmanuel Macron francia elnök szavait arról, hogy az anticionizmus az antiszemitizmus modern formája.

Netanjahu minden kormányt szembenállásra szólított fel Iránnal szemben, az iszlám köztársaságot a Föld legantiszemitább országának nevezve, és figyelmeztetett rá, hogy az iráni nukleáris program minden államot, nem csak Izraelt fenyegeti.

Bojkottálja a jeruzsálemi holokauszt-megemlékezést a lengyel államfő – Kibic Magazin

Andrzej Duda bejelentette, hogy nem vesz részt a jeruzsálemi Jad Vasem Intézet január 23-i Holokauszt Világfórumán, amelyen megemlékeznek az auschwitzi koncentrációs tábor 75 évvel ezelőtti felszabadításáról. Andrzej Duda a lengyel miniszterelnökkel, Mateusz Morawieckivel közösen tartott sajtóértekezleten tudatta döntését. A két politikus a Duda kezdeményezésére összehívott kabinettanács ülése után lépett a sajtó elé.

A világtalálkozót kezdeményező Móse Kantor, az Európai Zsidó Kongresszus elnöke Netanjahu után felszólalva kifejtette, hogy az antiszemitizmus minden államot és népet fenyegető veszély, és a jogi védelem fontosságát hangsúlyozta az antiszemitizmus ellen az interneten a gyűlöletbeszédet tiltó német, az egyetemeken azt tiltó amerikai, és a nemzetek elleni bojkottot tiltó francia példa alapján.

Vlagyimir Putyin orosz államfő kifejtette, hogy mindig emlékezni fognak a hatmillió megölt zsidó tragédiájára, s emlékeztetett a koncentrációs táborokat felszabadító Vörös Hadsereg tisztjeinek beszámolóira. Hangsúlyozta az Európa felszabadításáért hozott „hatalmas” szovjet áldozatokat, s a szovjet katonák emlékezetének megőrzését szorgalmazta.

Putyin nehezményezte, hogy szerinte modern politikai vetélkedésre használják a második világháborút, arra utalva, hogy az Európai Unió tavalyi határozata szerint a Molotov-Ribbentrop-paktum révén a Szovjetunió és a náci Németország egyaránt felelős a második világháború kirobbanásáért. Az orosz elnök egy csúcstalálkozó megrendezését vetette fel Oroszország, Kína, Franciaország, az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság részvételével 2020-ban.

Mike Pence amerikai alelnök az emlékezés kötelezettségét hangsúlyozta, s a valaha történt legszörnyűbb gonoszságnak nevezte a holokausztot, ahol a kiszolgáltatott gyöngék segítségkérését a hatalmasok elutasították. Beszédében arra szólított fel, hogy a világ erőteljesen álljon ki a holokausztot tagadó, és Izraelt a térképről letörölni akaró Iránnal szemben.

Emmanuel Macron a megöltek emlékezete megőrzésének fontosságát hangsúlyozta, és a manipulációk, történethamisítások elutasítását szorgalmazva elítélte a történtek aktuálpolitikai felhasználását. Az egységes Európát nevezte a holokauszt tanulságának, és figyelmeztetett a gyöngeség jelének nevezett antiszemitizmus újjászületésére. Kiemelte, hogy az antiszemitizmus nem elsősorban a zsidók, hanem mindenki gondja, amin csakis az oktatással lehet segíteni.

Holokauszt-túlélőknek engedte át helyét az ukrán elnök és kísérete a jeruzsálemi megemlékezésen – Kibic Magazin

Volodimir Zelenszkij azután döntött így, hogy megtudta, csak kevés hely jut a túlélőknek a Holokauszt Világfórumon. Több izraeli miniszter is hasonlóképpen cselekedett. A csütörtök délután kezdődő jeruzsálemi Jad Vasemben megrendezésre kerülő Holokauszt Világfórumon csak limitált számú széket különítettek a holokauszt túlélőinek.

Károly brit trónörökös a népirtás nagyságrendjét és egyediségét hangsúlyozta, s kiváltságnak nevezte, hogy találkozhatott holokauszt-túlélőkkel hazájában. Óriási büszkeség számára, hogy Jeruzsálemben eltemetett nagymamája üldözött zsidók megmentéséért megkapta a Jad Vasemtől a Világ Igaza kitüntetését – mondta el.

Frank Walter Steinmeier német elnök héber nyelvű imával kezdte angolul elmondott beszédét. Felidézte több zsidó áldozat emlékét, és a francia elnökhöz hasonlóan az antiszemitizmus erősödésére figyelmeztetett.

„Bárcsak elmondhatnám, hogy a németek tanultak a történelemből, de nem tehetem, mikor terjed a gyűlölet” – mondta a német elnök. „Igen, mi németek emlékezünk” – mondta Steinmeier. „De néha úgy tűnik, hogy jobban megértjük a múltat, mint a jelent. A gonosz szellemek új formákban merülnek fel, antiszemita, rasszista, tekintélyelvű gondolkodással a jövőre adott válaszként mutatkoznak meg, új megoldást kínálnak korunk problémáira.”

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp