Holokauszt-túlélőknek engedte át helyét az ukrán elnök és kísérete a jeruzsálemi megemlékezésen

Volodimir Zelenszkij azután döntött így, hogy megtudta, csak kevés hely jut a túlélőknek a Holokauszt Világfórumon. Több izraeli miniszter is hasonlóképpen cselekedett.

A csütörtök délután kezdődő jeruzsálemi Jad Vasemben megrendezésre kerülő Holokauszt Világfórumon csak limitált számú széket különítettek a holokauszt túlélőinek. Egy 94 éves auschwitzi túlélő például egy izraeli lapban panaszkodott arról, hogy helyhiány miatt nem lehet jelen az eseményen.

Volodimir Zelenszkij a Siratófalnál

A 780 személyesre tervezett fűtött sátorban ugyanis csak nyolcvan helyet biztosítottak túlélőknek. Az idős túlélők általában kísérőkkel érkeznek, így ez valójában csak mintegy harminc helyet jelent.

Miután erről értesült az izraeli környezetvédelmi miniszter, Zeev Elkin, bejelentette, hogy átadja ülőhelyét, és minisztertársait is arra kérte, hogy kövessék a példáját.

Ezt követően Volodimir Zelenszkij, Ukrajna zsidó származású elnöke a Twitteren jelezte, hogy a vele tartó küldöttséggel együtt úgy határoztak, az izraeli miniszterekhez hasonlóan az ukrán delegáció is átengedi a számukra fenntartott ülőhelyeket holokauszt-túlélőknek.

„Ezek az emberek mindenkinél jobban megérdemlik az elismerést”

– írta Zelenszkij, aki jelezte, hogy ezen kívül az ukrán delegáció minden eseményen és tervezett találkozón részt fog venni. A világtalálkozó ideje alatt viszont inkább a Siratófalhoz és Jeruzsálem óvárosába látogat el.

(JTA, MTI)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp