Harari: az emberi agy veszélyben van

Az izraeli tudós, Juval Noah Harari a technológia veszélyeiről beszélt a Világgazdasági Fórumon, és arról, hogy emberi agy meghekkelhető.

Nagyobb veszélyt jelent az ember számára a technológia kontrollja az emberi agy felett, mint amennyire attól kell tartanunk, hogy egy külföldi katonai erő megtámadja az országunkat a jövőben, hívta fel a figyelmet Juval Noah Harari, a Sapiens: Az emberiség rövid története című bestseller könyv szerzője.

Mindezt a Világgazdasági Fórumon mondta el Svájcban, ahol egy színpadon szerepelt a Huawei Technologies ügyvezetőjével, Ren Zhengei-jel. Harari komoran látja a jövőt, szerinte az ember akár a lelkét is elveszítheti.

„A jelenlegi fegyverkezési verseny az impériumok közötti verseny egy formája, és ez hamarosan adatokból álló kolóniák létesítéséhez vezethet”, mondta. „Nem kell katonákat küldenünk az ellenséghez, ha minden adatot tudunk róla”, tette hozzá.

Harari, aki a jeruzsálemi Héber Egyetem professzora, felhívta a figyelmet arra, hogy a technológia hamarosan képessé fog tenni néhány vállalatot és kormányzatot, hogy emberi lényeket hekkeljenek meg.

„Sokat beszélünk komputerek, telefonok, e-mail-ek, bankszámlák feltöréséről, de az igazán nagy dolog, ha valaki az emberi agyba tud betörni”, magyarázta Harari, és hozzátette, ehhez biológiai és személyes adatra, valamint számítógépes kapacitásra van szükség.

„Ha van elég adatod rólam és elegendő számítógépes kapacitásod, biológiai ismereted, akkor meghekkelheted a testem, az agyam, az életem”, mondta. „Eljuthatunk arra a pontra, hogy jobban ismerjük az adott egyént saját magánál.”

Képzeljük el, mi lenne, ha ez a meghekkelt személy egy ország vezetője lenne vagy a legfelsőbb bíróság elnöke.

Zhengei nem cáfolta, hogy Harari elmélete bekövetkezhet. De azt állította, vannak korlátai annak, meddig tud a technológia behatolni az emberbe, így például nem hiszi, hogy az egyén lelkét meg lehetne hekkelni.

Ren Zhengei

A kínai üzletember sokkal pozitívabb  képet festett a jövőről. Szerinte a technológia okosabbá tette az embert, és segíti az emberiséget a fejlődésben.

„A technológai kétélű fegyver. A kormányzat használhatja arra, hogy ellenőrizze polgárait, de az egyének is védekezhetnek más eszközökkel ez ellen”, tette hozzá.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp