Hivatalosan is zsidóként ismeri el az etióp Béta Izrael tagjait az izraeli főrabbinátus

A Béta Izrael közösség tagjainak többet nem kell átesniük a szimbolikusnak szánt, ám számukra sértő betérési procedúrán. A Falas Murákat viszont továbbra is kötelezi betérésre a főrabbinátus.

Az izraeli főrabbinátus úgy határozott, hogy elfogadja Izrael korábbi szefárd főrabbijának, Ovádja Joszefnek azon álláspontját, hogy az Etiópiából érkezett Béta Izrael közösséghez tartozókat zsidónak kell tekinteni. A főrabbi 1973-as döntése volt az első lépés, amely hozzásegítette az etióp közösség Izraelben való letelepedését.

A zsidó nép Afrikában született – Kibic Magazin

Zsidók a világ minden pontján megtalálhatók, így Afrikában is, az északi arab államoktól egészen a kontinens legdélebbi pontjáig. A különböző régiókban azonban más és más történetük van az ott élő zsidóknak, akik néha teljesen eltérő módon élik meg saját zsidóságukat.

A ’70-es évek vége és a ’80-as évek óta a főrabbinátus a Béta Izrael tagjait egy szimbolikus betérési procedúrára kötelezte, hogy minden kétséget kizárjanak a közösség zsidóságát illetően. A procedúra magában foglalta a rituális fürdőben (mikvében) történő megmártózást, illetve a rabbinikus törvények elfogadásáról szóló nyilatkozattételt, amely nem része az etióp zsidó hagyománynak.

Ez a követelmény azonban sértő volt az etióp zsidók számára, és végül fel is hagyott vele a rabbitnátus, de csak a Béta Izrael tagjai kaptak felmentést. A zömében még az Izraelbe való letelepedési engedélyre váró Falas Mura közösség tagjai számára még mindig kötelező a betérési követelmények teljesítése a zsidóságuk elismeréséhez. A Falas Murák ugyanis olyan zsidók leszármazottai, akik áttértek a keresztény vallásra.

Nagyjából nyolcezer Falas Mura várakozik még mindig Etiópiában arra, hogy engedélyt kapjon az izraeli letelepedésre. A többségüknek már élnek rokonai Izraelben, ahol kb. 135 ezer etióp zsidó él jelenleg.

A főrabbinátus mostani döntésére azért volt szükség, mert többen az ultraortodoxok közül a mai napig elutasítják az izraeli etióp közösség zsidósgát.

(JTA)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp