Egy szobában a világtörténelem egyik legmeddőbb konfliktusának súlyával

Haldokló palesztin kollaboráns, izraeli meleg pornósztár és egy illegális zsidó telepen új életet kezdő ultraortodox amerikai család története is látható az idei Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál programjában. 

Az Egy haldokló kollaboráns ágyánál című alkotásban a súlyos stroke miatt megbénult palesztin Unes évtizedekig együttműködött az izraeli biztonsági erőkkel. Mivel a palesztin közösségben őt és családját kollaboránsnak tartják, így halálos fenyegetettségben élnek. Az izraeli dokumentumfilm arra a kérdésre keresi a választ, hogy vajon családja megtagadja-e Unest, amiért egykori kenyérkeresete a legnagyobb bűnök egyike?

A Megmentőm: Jonathan Agassi című film egy rendkívül sikeres izraeli meleg pornósztár életét nyolc éven keresztül követi Berlinben és tel-avivi otthonában, együtt az édesanyjával. Agassit gyermekkori traumák kísértik: a közte és anyja között lévő kötelék szeretetteljes, mégis titkokat rejt, tőle távol élő apjával ápolt viszonya pedig felettébb problémás. Érzelmeinek tompításra egyre gyakrabban folyamodik kemény drogokhoz, mígnem egy rémisztő drogtúra felnyitja a szemét, és kénytelen szembenézni az extrém életvitele mögött rejlő rideg valósággal.

Az olasz Álom – élet című dokumentumfilmben Gedalia a fiatal, ereje teljében lévő, ultraortodox amerikai zsidó férfi, menekülvén napjaink kapitalista társadalmának uralma alól, sokgyerekes családjával Ciszjordániában költözik. Ám arra a kis településre, ahová éjjel nappal építi, minden fellehető, olcsó anyagból, tárgyból tákolja össze házát, még az izraeli törvények szerint is illegális letelepedni. Gedalia mégis úgy érzi, hogy nyugodtan felépítheti az otthonát és megpróbálhatja megvalósítani az álmát: egyszerű élet, összhangban Istennel, távol a társadalom diktálta szabályoktól és feladatoktól.

Az izraeli alkotók által készített Huszonéves vénlányok pedig Kínában házastárs kereső „vásárok”, házasságközvetítők, kormány által szponzorált randi-rendezvények kavalkádján keresztül követ három fiatal, bizakodó, egyedülálló nőt, akik hatalmas nyomás alatt próbálják megtalálni szerelmüket – a maguk módján.

Részletek a BIDF honlapján találhatók: https://bidf.hu/hu/

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp