Setét Jenő a gyöngyöspatai roma tanodának adja a Wallenberg-díj pénzösszegét

A roma polgárjogi aktivista azért döntött így, mert a kormány nem hajlandó kifizetni a szegregáció miatt a gyöngyöspatai romáknak jogerősen megítélt kárpótlást.

A Raoul Wallenberg-díjjal múlt hét csütörtökön kitüntetett Setét Jenő a Hírklikknek nyilatkozva mondta el, hogy a díjjal járó pénzösszeget a Gyöngyöspatán működő roma tanodának adományozza. A roma polgárjogi aktivista döntését azzal magyarázta, hogy a pénzdíjat az Emberi Erőforrások Minisztériuma biztosítja, ő viszont egyetlen fillérre sem tart igényt a magyar kormánytól addig, amíg az nem változtat a jelen álláspontján és politikai gyakorlatán.

Setét Jenő roma polgárjogi aktivista átveszi a Raoul Wallenberg-díjat Katarina Szécsi Asbrinktól, Svédország budapesti nagykövetségének első titkárától a Mazsihisz székházában tartott ünnepségen (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A Debreceni Ítélőtábla nemrég összesen 99 millió forint kárpótlást ítélt meg azoknak a gyöngyöspatai romáknak, akiket 2004 és 2017 közt szegregáltan oktattak a helyi általános iskolában. A kormány nem hajlandó kifizetni a megítélt összeget, Orbán Viktor pedig igazságtalannak nevezte, hogy „egy etnikailag meghatározó népcsoport tagjai egy nagy jelentőségű összeget fognak kapni mindenfajta munkavégzés nélkül”.

Setét Jenő viszont arra hívta fel a figyelmet, hogy „a kormány már elég régen átvette az oktatás és az iskolák működtetését, és eddig egyetlen szegregált osztályt sem szüntetett meg az elmúlt hat-hét évben”. Az aktivista úgy látja, „a Fidesz teljes mellszélességgel finanszírozza továbbra is közpénzen az elkülönítés gyakorlatát és teszi tönkre ezzel gyerekek tízezreinek életét”.

Setét Jenő azért részesült Wallenberg-díjban, mert „mindig határozottan lépett és lép fel a magyarországi szélsőségek, a szaporodó szélsőséges csoportok és a félkatonai szervezetek ellen”.

Többek között Iványi Gábor is Raoul Wallenberg-díjat kapott – Kibic Magazin

Az elismerést olyanok vehették át, akik “példát mutatnak humanizmusból” és sokat tettek a hátrányos helyzetű és diszkriminációt elszenvedő embertársaikért – ismertette Sebes József, a Raoul Wallenberg Egyesület elnöke. Wallenberg-díjat kapott Majsai Tamás református lelkész, történész, akinek “életútját végigkíséri a zsidó-keresztény kapcsolatok és más zsidó tárgyú kérdések kutatása”.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp