Eltávolították Pokorni Zoltán nagyapjának nevét a Turul-szoborról

A XII. kerületi polgármester az új kerületi képviselő-testület alakuló ülésén kezdeményezte, hogy vegyék le nagyapja, Pokorni József nevét a kerületi Turul-szoborról, amelyen a budai kerület II. világháborús áldozatainak névsora olvasható.

„A nagyapám 1944 decemberében elhagyta a családját, a nyilasokhoz csapódott, és ebben a három városmajori tömeggyilkosságban meghatározó, aktív szerepet vitt” – mondta elcsukló hangon Pokorni Zoltán a Maros utcai rendelőintézetben tartott megemlékezésen, ahol annak idején 84 embert gyilkoltak meg a nyilasok. A mészárlásban a polgármester nagyapja, Pokorni József is tevékenyen részt vett.

Pokorni: magyarok voltak az áldozatok és a gyilkosok többsége is – Kibic Magazin

Pokorni Zoltán sírva beszélt nagyapjának a tömeggyilkosságokban játszott szerepéről. A 12. kerületi polgármester a magyarországi holokauszt kapcsán azt mondta, nincs mentség a magyarok számára a magyar zsidók ellen elkövetett bűnökért. A nyilasok hetvenöt évvel ezelőtt 328 ártatlan, védtelen embert mészároltak le Budapest tizenkettedik kerületében.

Most az atv.hu az önkormányzat közleményére hivatkozva arról ír, hogy Pokorni Zoltán polgármester kérésére január 17-én a Turul-szoborról eltávolították azt a rézlapot, amelyen a polgármester nagyapjának neve is szerepel. Pokorni József nevének eltávolítása és a megrongálódott lemez restaurálása után a rézlapot visszahelyezik majd a szobor talpazatára.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp