Táncra perdült a rabbi és a pilóta a repülőgép fedélzetén

Kalman Weinfeld rabbi épp landolni készült a United Airlines járatával, amikor a pilóta két jiddis szót mondott neki, és ettől valami váratlan kezdődött.

A rabbi New York egyik leghíresebb zsidó negyedében, Crown Heights-ben dolgozik kósersági felügyelőként. Épp a Bahamákra utazott, hogy ellenőrizze egy helyi étterem kóserságát, ahol nemsokára egy zsidó csoport tart majd jeshiva hetet. De arra nem számított, hogy a repülőgépen valami különleges dolog is fog vele történni, írta a collive.com.

Az utazás vége felé a rabbi kihasználva egy jó pillanatot, meg akarta köszönni az utat a repülőgép pilótáinak. Meglepetésére a pilóták a „zei gezunt” kifejezéssel válaszoltak, ami jiddisül azt jelenti, érezd jól magad.

„Amikor ezt mondta a pilóta, megkérdeztem, zsidó-e”, mesélte a rabbi. „Ő igennel válaszolt, így hát érdeklődtem, hogy szokott-e tfilint feltenni”.

A pilóta bevallotta, hogy eddig még csak egyszer csinált ilyet, de szívesen vállalkozna rá ismét.

Rabbi Weinfeld segített feltenni a tfilint a férfira a pilótafülkében, amikor megjelent a másod-pilóta is, és róla is kiderült, hogy zsidó.

„Ő ismerte a Smá Jiszroel kezdetű imát, és azt mondta, néha szokott is imádkozni, de bevallotta, hogy 44 éves és még soha életében nem tett tfilint magára”, folytatta a rabbi.

Mindkét pilóta végigcsinálta a rituálét, aztán mindhárman örömtáncba kezdtek a pilótafülkében. Közben a siman tov u’mazel tov kezdetű dalt énekelték, és ott a repülőgép fedélzetén megtartották a pilóta bar micvóját.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 
⁣ 🎥 A PILOT’S BAR MITZVAH: As Rabbi Kalman Weinfeld, Head of the Food Service Department of OK Kosher, was deplaning on a United Airlines flight he took a moment to thank the pilot who responded with a hearty “zei gezunt!” (be well in Yiddish).⁣ ⁣ “When he said that, I asked him, ‘are you Jewish?'” Rabbi Weinfeld told COLlive. “He said yes and I asked him, ‘have you put on Tefillin?'”⁣ ⁣ The pilot replied that he had once before, and he was happy to put on again. As he was helping the pilot with wrapping Tefillin in the cockpit, the co-pilot walked in and commented that he is also Jewish, remarking that he knows the ashram but he had never put Tefillin on in his life. ⁣ ⁣ Both pilots ended up putting on Tefillin and the three broke into a joyous dance of ‘siman tov u’mazel tov,’ celebrating a Bar Mitzvah right there in the cockpit of the United Airlines plane.⁣ ⁣ “After the flight, the pilot was in touch, and told me that his family is thrilled that he had a Bar Mitzvah, and said that he would like to keep in touch to learn more,” Rabbi Weinfeld said.

COLlive (@colliveofficial) által megosztott bejegyzés,

„Az utazás után kapcsolatban maradtam vele, és elmondta, hogy a családja el volt ragadtatva a bar micvótól, majd arra kért, hogy továbbra is tanulhasson tőlem”, tette még hozzá a rabbi.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp