Arra kérik a Teljesítménytúrázók Társaságát, hogy ne adjon teret a neonáci kitörés túrának

A Szabad a Hang portálon közzétett nyílt levél szerint a kitörés túra nem egy ártalmatlan sportesemény, hanem a magyar és nemzetközi újfasiszta, militáns szélsőjobboldali szervezetek által tető alá hozott Becsület napjának hivatalos túrája.

A nyílt levél, amelyet Jakab Annamáriának, a Teljesítménytúrázók Társasága (TTT) elnökének címeztek azért született meg, mert a TTT a „saját felületein ajánlja, mi több, a Budapest Kupa keretein belül díjazza is azokat az indulókat, akik teljesítik a Kitörés Emléktúrát, amelyet a Börzsöny Akciócsoport szervez”, olvasható a petíció szövegében.

Horogkeresztes zászlóval vonultak német neonácik a budai hegyekben – Kibic Magazin

A „becsület napján” több országból is érkeztek neonáci csoportok Budapestre, hogy a német és magyar katonák 1945-ös kitörésére emlékezzenek. Zsidó szervezetek pedig az ellen tiltakoztak, hogy a neonácik mindezt zavartalanul megtehetik. Több mint húszezer magyar és német katona halt meg 1945. február 11-én, amikor megpróbáltak kitörni a Vörös Hadsereg ostromából.

Mint írják, „a Kitörés emléktúra nem tekinthető ártalmatlan sporteseménynek: a magyar és nemzetközi újfasiszta, militáns szélsőjobboldali szervezetek által tető alá hozott Becsület napjának hivatalos túrája, amely során a résztvevők a kitörés órájában a hegyeken át végigmennek azon a 60 kilométeres úton, amelyet a katonák tettek meg, hogy elérjék a német-magyar vonalakat”.

A nyílt levélben arra is felhívják a figyelmet, hogy a szervező Börzsöny Akciócsoport a túrát ugyan politikamentes és hagyományőrzőként hirdeti, a rendezvényen azonban olyan szélsőjobboldali, neonáci csoportok vesznek részt – sokszor horogkereszttel és más tiltott önkényuralmi jelképekkel vonulva –, mint a német Der Dritte Weg, a Die Rechte es a Freie Kameradschaften, a francia Front de Défense de la France, a cseh Narodni Sociálni Frontá, a Blood&Honour holland tagszervezete, a Niklot Lengyelországból, a magyar Magyarelvű Mozgalom, a Betyársereg, a Légió Hungária és a Blood and Honour (Vér és Becsület).

Ungváry Krisztián: Nem hősök, áldozatok voltak a kitörésben résztvevő magyar katonák – Kibic Magazin

A történész pontról pontra szedte szét a köztévé M5-ös csatornájának műsorát, amelyben hősökként beszéltek a kitörésben résztvevő magyar katonákról. Ungváry szerint ezzel meggyalázták az áldozatokat. Nagy vihart kavart az M5 múlt héten sugárzott Ez itt a kérdés című műsora, amelyben Trombitás Kristóf műsorvezető és vendégei a német és magyar katonák 1945-ös budapesti kitörési kísérletéről, illetve az erre az eseményre emlékező kitörés emléktúráról beszélgettek.

„Ön szerint helyén való, hogy magukat nyíltan neonácinak valló csoportok tiltott önkényuralmi jelképekkel vonulnak az erdeinkben és fővárosunk utcáin nyilasokat és nemzetiszocialistákat éltetve? Hogyan minősülhet ez hagyományőrző rendezvénynek?” – teszik fel a kérdést a TTT eln9kének címezve.

A nyílt levél, amelyet eddig több mint 1500-an írták alá, itt található:

Ne adjon teret a Teljesítménytúrázók Társasága egy neonáci rendezvénynek!

Tisztelt dr. Jakab Annamária! Budapest ostromának 75. évfordulója alkalmából fordulunk Önhöz, mivel a Teljesítménytúrázók Társasága (TTT) a saját felületein ajánlja, mi több, a Budapest Kupa keretein belül díjazza is azokat az indulókat, akik teljesítik a Kitörés Emléktúrát, melyet a Börzsöny Akciócsoport szervez.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp