Megújult a Közel-Kelet egyik legnagyobb zsinagógája

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Az Alexandriában található Elijahu Hanavi zsinagógát az egyiptomi kormány újította fel. A kairói zsidó közösség vezetője szerint ma már nincs különbség egyiptomi, muszlimok, keresztények és zsidók között.

Az alexandriai Elijahu Hanavi zsinagógát három évvel ezelőtt kellett bezárni, miután az egyik lépcsőház és a tető egy része súlyosan megrongálódott. Az épület rossz állapotát már az is előre jelezte, amikor nyolc éve a női részleg elkezdett beázni.

Az Elijahu Hanavi zsinagóga Alexandriában

Az egyiptomi kormány az épület felújítása mellett döntött, a munkálatok három éven át tartottak és több millió dollárt emésztettek fel. A renoválás – amely mostanra befejeződött – magába foglalta a zsinagóga szerkezeti megerősítését, a főhomlokzat, a díszítő-, a sárgaréz és a fa elemek helyreállítását, valamint a biztonsági és világítási rendszerek fejlesztését.

A zsinagóga mai formája az 1800-as években készült el, de az imaház alapjai 1354-ben épültek meg. A zsinagóga 700 ember befogadására alkalmas, amivel a Közel-Kelet egyik legnagyobb zsinagógájának számít. Az Elijahu Hanavi az utolsó működő zsinagóga Alexandriában, ahol több mint 40 ezer zsidó élt egykoron.

Ma már csupán egy maroknyi zsidó él a városban, de egész Egyiptomban nem becsülik 20 fölé a zsidó lakosság számát. A kevesek egyike, Magda Haroun, a kairói zsidók vezetője az átadóünnepségen azt mondta, hogy nagyon büszke arra, amit az országa tett, hiszen ez az együttélést szimbolizálja.

„Ma nincs különbség egyiptomi muszlimok, keresztények és zsidók között” – jelentette ki Haroun, aki hozzátette, hogy a zsinagóga felújítása annak az elismerése, hogy a zsidók mindig is ott voltak, és sok mindenhez hozzájárultak, csakúgy, mint minden más egyiptomi.

(JTA)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp