Megújult a Közel-Kelet egyik legnagyobb zsinagógája

Az Alexandriában található Elijahu Hanavi zsinagógát az egyiptomi kormány újította fel. A kairói zsidó közösség vezetője szerint ma már nincs különbség egyiptomi, muszlimok, keresztények és zsidók között.

Az alexandriai Elijahu Hanavi zsinagógát három évvel ezelőtt kellett bezárni, miután az egyik lépcsőház és a tető egy része súlyosan megrongálódott. Az épület rossz állapotát már az is előre jelezte, amikor nyolc éve a női részleg elkezdett beázni.

Az Elijahu Hanavi zsinagóga Alexandriában

Az egyiptomi kormány az épület felújítása mellett döntött, a munkálatok három éven át tartottak és több millió dollárt emésztettek fel. A renoválás – amely mostanra befejeződött – magába foglalta a zsinagóga szerkezeti megerősítését, a főhomlokzat, a díszítő-, a sárgaréz és a fa elemek helyreállítását, valamint a biztonsági és világítási rendszerek fejlesztését.

A zsinagóga mai formája az 1800-as években készült el, de az imaház alapjai 1354-ben épültek meg. A zsinagóga 700 ember befogadására alkalmas, amivel a Közel-Kelet egyik legnagyobb zsinagógájának számít. Az Elijahu Hanavi az utolsó működő zsinagóga Alexandriában, ahol több mint 40 ezer zsidó élt egykoron.

Ma már csupán egy maroknyi zsidó él a városban, de egész Egyiptomban nem becsülik 20 fölé a zsidó lakosság számát. A kevesek egyike, Magda Haroun, a kairói zsidók vezetője az átadóünnepségen azt mondta, hogy nagyon büszke arra, amit az országa tett, hiszen ez az együttélést szimbolizálja.

„Ma nincs különbség egyiptomi muszlimok, keresztények és zsidók között” – jelentette ki Haroun, aki hozzátette, hogy a zsinagóga felújítása annak az elismerése, hogy a zsidók mindig is ott voltak, és sok mindenhez hozzájárultak, csakúgy, mint minden más egyiptomi.

(JTA)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp