Levegőből állít elő ivóvizet egy díjnyertes izraeli technológia

Az izraeli Watergen GENNY elnevezésű eszköze kapta idén a Las Vegas-i CES szakkiállítás innovációs díját. A nyertes technológia a vízhiányon túl a műanyag palackok számának csökkentésére is megoldást kínál.

A GENNY egy olyan rendszer, amely otthonok és irodák számára képes elegendő ivóvizet előállítani a levegő páratartalmának kivonásával. A Watergen nevű izraeli startup által előállított eszköz naponta 30 liter vizet képes összegyűjteni. 15-40 Celsius-fok közötti hőmérséklet és legalább 25 százalékos páratartalom szükséges a működéséhez.

Az eszköznek napelemes változata is létezik, amely olyan helyeken is működőképes lehet, ahol egyébként nehézségeket okoz az ivóvíz előállítása. A GENNY ráadásul a műanyag palackos vizek használatát is kiválthatja, aminek köszönhetően a műanyag szemét mennyisége is csökkenthető lenne.

Az izraeli cég a világ legnagyobb technológiai show-jának számító CES innovációs díján kívül a legenergiahatékonyabb terméknek járó díjat is elnyerte. A Watergen nemrég a Time magazin a világ 100 legjobb innovációját bemutató listájára is felkerült.

Kilenc izraeli innováció a TIME magazin 100-as listáján – Kibic Magazin

Az amerikai TIME magazin több különkiadást is megjelentet minden évben. Az év embere és a világ 100 legbefolyásosabb közéleti szereplője mellett a legjobb találmányokról is szól egy lapszám. Az idei száz legjobb innovációt úgy jelölték ki, hogy melyek voltak azok, amelyek „jobbá, okosabbá és egy kicsit viccesebbé” tették a világot.

(Times of Israel, Index)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp