22 évesen végezték ki Auschwitz legkegyetlenebb női őrét

A Harmadik Birodalom által elkövetett bűnök végrehajtóinak sorából a leghírhedtebbek között emelkedik ki Irma Grese, aki még társai közt is kegyetlenségéről volt hírhedt. Az „auschwitzi hiéna” a holokauszt történetének egyik legsötétebb női alakja.

Grese 1923. október 7-én született öt gyermek közül harmadikként a weimari Németország Mecklenburg-Strelitz államában, ahol édesapja tehenész volt. 13 éves volt, amikor édesanyja öngyilkosságot követett el: sósavat ivott, miután megtudta, hogy férje egy helyi kocsmáros lányával folytat viszonyt, írja a Múlt-kor portál.

Grese középen

Ifjúsága során egyéb gondok is jelentkeztek, Gresét sokat bántották társai, a pokolivá vált környezetet 15 éves korában hagyta el.

Az 1940-es évek elején az SS-be való belépés segítette, hogy megtalálja a helyét. Az SS női „segédeinek” (Helferin) kiképzőközpontja a csak nőket fogva tartó ravensbrücki koncentrációs tábor közelében volt. A kiképzést követően önként jelentkezett a táborban való munkára.

1942-től Grese őrként dolgozott a táborban, majd 1943-ban áthelyezték Auschwitz-Birkenauba, a később leghírhedtebbé vált haláltáborba. Grese itt kitüntette magát a foglyokkal való kegyetlenkedéssel, és hamarosan az SS-Rapportführerin rendfokozattal büszkélkedhetett – a nők által elérhető második legmagasabb fokozat volt ez a náci paramilitáris szervezet ranglétráján.

A túlélők egybehangzó vallomása alapján, Grese kedvelt „fegyelmezési” módszere volt a nők melleinek ütlegelése fonott ostorával. Gyakran eresztette kutyáját az általa felügyelt rabokra, illetve rendszeresen rugdosta őket véresre szegecselt csizmájával. Egy kolozsvári túlélő szerint irigységből mindig a legszebb rabokat küldte elsőként a gázkamrákba.

A mindössze 22 éves Grese 1945. december 13-ai, akasztás általi kivégzésével lett a legfiatalabb személy, akit a 20. század során brit hatóságok végeztek ki.

Irma Grese és Josef Kramer bergen-belseni, korábbi auschwitzi korábbi táborparancsnok az alsó-szászországi Celle börtönének udvarán egy brit őrrel
  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp