Zsinórban nyeri az érmeket Izraelnek az elüldözött magyar síző

Már két érmet is nyert az izraeli színekben versenyző Szőllős Noa a Lausenne-i téli ifjúsági olimpián. A tehetséges Szőllős-testvérek a Magyar Síszövetség vegzálása miatt választották Izraelt hazájuknak.

Az izraeli színekben induló 16 éves síelő, Szőllős Noa pénteken szuperóriás-műlesiklásban (Super-G) nyert bronzérmet, szombaton pedig az alpesi kombinációban (lesiklás és szlalom) lett ezüstérmes a Lausenne-i téli ifjúsági olimpián, írja az Index.

Szőllős Noa két testvérével, Benjáminnal és Barnabással együtt néhány évvel ezelőtt még Magyarországot képviselték. A Szőllős-család azután váltott országot, hogy 2017-ben a Magyar Síszövetség egy vitatott orvosi igazolás miatt két évre eltiltotta a versenyzéstől a gyerekeket. A Síelők.hu szakportál szerint ilyen büntetést súlyos doppingvétségen ért sportolókra szoktak kiszabni.

Szőllősék szerint azért büntették őket ilyen szigorúan, mert a szövetség pénzelosztási módszerét kritizálták. Az eset után a család úgy döntött, hogy a gyerekek inkább egy másik országban folytassák sportpályafutásukat.

Izraeli lett három tehetséges magyar síelő – Kibic Magazin

A három testvér a magyar síszövetség kavarásai miatt döntött úgy, hogy a jövőben inkább izraeli színekben versenyeznek tovább. Az idei téli olimpián ugyan még nem indulhatnak, de négy év múlva már Izraelt képviselhetik a játékokon. A lillehammeri ifjúsági téli olimpián hetedik Szőllős Barnabás, bátyja Benjámin és húguk Noa izraeli színekben versenyeznek tovább – írja a 24.hu.

A választás Izraelre esett, mivel az édesapa, Szőllős Péter magyar-izraeli kettős állampolgár, korábbian izraeliként versenyzett, és edzőként, valamint szövetségi kapitányként is ott dolgozott évekig.

Szőllős Noa a mai napon óriásműlesiklásban, 14-én pedig szlalomban áll rajthoz.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp