96 év után emlékeztek először az izraelita nőegylet bálja elleni merénylet áldozataira

Csongrádi civilek egy csoportja a bombamerénylet helyszínén tartott megemlékezést az antiszemita támadás 96. évfordulóján. Hamarosan emléktábla is őrizni fogja az áldozatok emlékét.

Csongrádon december 26-án éjfélkor tartottak helyi civilek megemlékezést az egykori Magyar Király szálloda épülete előtt. Azon a helyen, ahol 96 évvel ezelőtt, ugyanebben az időpontban bombamerényletet hatottak végre a csongrádi izraelita nőegylet jótékonysági bálján. A támadásban hárman az életüket vesztették és többen súlyosan megsebesültek.

Security Check Required

(null)

Korábban már részletesen írtunk a 96 évvel ezelőtti bombamerényletről, amely elkövetésével többek között a későbbi polgármestert, Piroska János festőművészt is megvádolták. Míg azonban Piroska munkásságát a mai napig kiemelkedő figyelem kíséri a városban, a támadás áldozatairól ezidáig nem igazán akartak tudomást venni Csongrádon.

Az áldozatok emlékének ügyét felkaroló Sáfrány Péter a megemlékezésen arra is felhívta a figyelmet, hogy a merénylet sérültjei közül többen is a holokauszt áldozatai lettek. Sáfrány a Kibicnek elmondta, hogy ezentúl minden évben meg fognak emlékezni az áldozatokról.

Csongrádon legszívesebben elfelejtenék az izraelita nőegylet bálja elleni merényletet – Kibic Magazin

96 évvel ezelőtt bomba robbant Csongrádon az izraelita nőegylet bálján. A három halálos áldozattal járó merénylet elkövetésével egy antiszemita mozgalom tagjait vádolták meg, köztük a város későbbi polgármesterét. A vádlottakat felmentették, az ügyre lassan már senki sem emlékszik. Egy helyi civil azonban úgy döntött, nem hagyja feledésbe merülni az áldozatok nevét.

A merényletre és annak áldozatra hamarosan egy tábla is emlékeztetni fog a ma kulturális központként működő, egykori Magyar Király szálloda homlokzatán. Cikkünket követően ugyanis a Raoul Wallenberg Egyesültet kezdeményezte a csongrádi önkormányzatnál egy emléktábla kihelyezését.

A tábla a most decemberi évfordulóra ugyan még nem készült el, de Sebes József, az egyesület elnöke kérdésünkre válaszolva közölte, hogy a csongrádi önkormányzat jelzése szerint az emléktábla napokon belül készen lesz. A szövegben már előzetesen megegyeztek, és az önkormányzat is fontosak tartja a projektet. Az emléktábla előreláthatóan a következő hónapban, ünnepélyes felavatás keretében kerülhet felállításra.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp