Zsidónak számít-e a petesejt?

A tel-avivi főrabbinátus elhatározta, hogy felkutatja azokat az izraeli lombikbébiket, akik nem zsidók által adományozott petesejtből fogantak. Ők ugyanis a rabbinátus szerint nem számítanak zsidónak.

Vallási vezetők már egy jó ideje vitatkoznak azon, hogy egy lombikbébi esetében a gyermek kinek a vallását kapja meg, a petesejtet adományozó nőét vagy azét, aki megszülte őt. Mivel Izraelben nem vezetnek nyilvántartást a donorok származásáról, és sokan amúgy is külföldön végzik el a mesterséges megtermékenyítést, így a rabbinátus a lombikbébi eljárás útján megfogant gyerekeket ezidáig zsidóként ismerte el.

Most azonban a Ynet információi szerint a tel-avivi főrabbinátus úgy határozott, hogy felkutatja azokat a lombikbébiket, akik nem zsidó nők által adományozott petesejtből születtek. A rabbinátus ugyanis úgy ítélte meg, hogy ezek a gyerekek nem zsidók, és be kell, hogy térjenek a vallásba ahhoz, hogy zsidóként élhessenek Izraelben.

A portálnak sikerült megszólítania a rabbinátustól Butbul rabbit, aki elmondta, hogy évente 7-8 ezer olyan gyerek születik, akiket most ugyan zsidónak tekintenek, de nincs róluk megfelelő információ, és így még az is elképzelhető, hogy minden harmadik világi izraeli valamilyen vegyes egyesülésből születhetett, anélkül, hogy erről bárkinek is tudomása lenne.

A rabbi szerint ezért be kell azonosítani a lombikbébi eljárással születetteket, és amennyiben kiderül, hogy nem zsidó nőtől származó petesejtből fogantak meg, rá kell őket venni, hogy önként vállalják a betérési procedúrát. Erre pedig azért van szükség, hogy megóvják Izrael népét a keveredéstől.

A Ynet arra is kíváncsi volt, hogy adatok hiányában hogyan lesz képes a rabbinátus megtalálni a nem zsidó donorok jóvoltából megszületett gyerekeket. Butbul rabbi válaszából kiderült, hogy a rabbinátus több kórházzal és magánklinikával is kapcsolatba lépett, és egészségügyi dolgozóktól fogják megszerezni a szükséges információkat.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp