Budapestre érkezik minden idők egyik legnagyobb zsidó sportolója

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Mark Spitz az idei Év Sportolója Gála sztárvendége lesz. A kilencszeres olimpiai bajnok Spitz korának legnagyobb úszója volt.

Január 16-án rendezik meg a Nemzeti Színházban az Év Sportolója Gálát, amely sztárvendége idén a kilencszeres olimpiai bajnok korábbi úszó Mark Spitz lesz, írja a nemzetisport.hu. A lap megjegyzi, hogy Spitz az 1968-as és 1972-es olimpián összesen kilenc aranyérmet nyert, hetet a müncheni játékokon, kettőt pedig Mexikóvárosban. Emellett az 1965-ös és 1969-es Maccabi Játékokon tíz aranyérmet szerzett.

Mark Spitz 1972-ben

Az úszót az amerikai sportcsatorna, az ESPN 1999-ben beválasztotta az évszázad 50 legjobb sportolója közé. Tagja többek között a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség (FINA) Hírességek Csarnokának, valamint a Zsidó Sportolók Hírességek Csarnokának.

Mark Spitz 1950-ben született a kaliforniai Modestoban. Apai ágon magyar zsidó felmenőkkel rendelkezik. Kétéves korában a család Honoluluba költözött, ahol a kis Mark az óceánban tanult meg úszni.

További érdekesség, hogy az 1972-es müncheni olimpián elkövetett terrortámadás idején az izraeli gyalogló Saul Ladany figyelmeztette az amerikai csapat egyik edzőjét a támadásról. Ezután az amerikaiak tengerészgyalogosokat rendeltek ki Mark Spitz és a szintén zsidó származású gerelyhajító, Bill Schmidt védelmére. Schmidt egyébként bronzérmet szerzett azon az olimpián.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp