Budapestre érkezik minden idők egyik legnagyobb zsidó sportolója

Mark Spitz az idei Év Sportolója Gála sztárvendége lesz. A kilencszeres olimpiai bajnok Spitz korának legnagyobb úszója volt.

Január 16-án rendezik meg a Nemzeti Színházban az Év Sportolója Gálát, amely sztárvendége idén a kilencszeres olimpiai bajnok korábbi úszó Mark Spitz lesz, írja a nemzetisport.hu. A lap megjegyzi, hogy Spitz az 1968-as és 1972-es olimpián összesen kilenc aranyérmet nyert, hetet a müncheni játékokon, kettőt pedig Mexikóvárosban. Emellett az 1965-ös és 1969-es Maccabi Játékokon tíz aranyérmet szerzett.

Mark Spitz 1972-ben

Az úszót az amerikai sportcsatorna, az ESPN 1999-ben beválasztotta az évszázad 50 legjobb sportolója közé. Tagja többek között a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség (FINA) Hírességek Csarnokának, valamint a Zsidó Sportolók Hírességek Csarnokának.

Mark Spitz 1950-ben született a kaliforniai Modestoban. Apai ágon magyar zsidó felmenőkkel rendelkezik. Kétéves korában a család Honoluluba költözött, ahol a kis Mark az óceánban tanult meg úszni.

További érdekesség, hogy az 1972-es müncheni olimpián elkövetett terrortámadás idején az izraeli gyalogló Saul Ladany figyelmeztette az amerikai csapat egyik edzőjét a támadásról. Ezután az amerikaiak tengerészgyalogosokat rendeltek ki Mark Spitz és a szintén zsidó származású gerelyhajító, Bill Schmidt védelmére. Schmidt egyébként bronzérmet szerzett azon az olimpián.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp