Új háború törhet ki az iráni kémfőnök megölése miatt?

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Az Egyesült Államok likvidálta az iráni kémfőnököt, Kászim Szulejmánit. Irán bosszúval fenyeget, felmondta az atomalkut. Izrael üdvözölte az amerikai lépést, de riadókészültségbe helyezte a hadsereget.

Valóságos pánikhangulat söpört végig a Közel-Keleten, miután az Egyesült Államok dróncsapással végzett Kászim Szulejmánival, Irán, és a talán az egész térség legbefolyásosabb hadvezérével, írja a nepszava.hu.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök támogatásáról biztosította az Egyesült Államokat és Donald Trump amerikai elnököt Kászim Szulejmáni megölése nyomán.

Ugyanakkor az olaj világpiaci ára azonnal megugrott, Izrael riadókészültségbe helyezte hadseregét, a külügyminisztérium megerősítette Izrael külképviseleteinek biztonsági őrizetét, az amerikai külügyminisztérium azt tanácsolta állampolgárainak, hogy  minél előbb hagyják el Irakot.

Szulejmánit Bagdadban ölték meg, konvojára rakétákat lőtt ki az amerikai hadsereg. A hadműveletet Donald Trump rendelte el, amelyet egy küszöbön álló iráni támadással indokolt. Mike Pompeo külügyminiszter a Fox News hírcsatornának arról beszélt, hogy tucatnyi amerikai élete forgott veszélyben, ezért nem tehettek mást. A Pentagon közleményében reményét fejezte ki, hogy az akció elrettenti a perzsa államot a további támadásoktól.

Szakértők szerint azonban elképzelhető, hogy Szulejmáni megölése éppen ellenkező hatást ér el, mivel a 62 éves kémfőnök rendkívül népszerű volt hazájában. Tekintélyét mutatja, hogy a hagyományos katonai hierarchián kívül állt és a személyesen a Legfelsőbb Vezetőnek, Ali Hámenei ajatollahnak felelt. Neve az elnökség esélyesei között is felmerült.

 

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp