Spiró: személyekre vonatkozóan vannak ilyen-olyan listák

Spiró Györggyel beszélgetett a Klubrádióban Dési János a színházak és a kultúra helyzetéről. Spiró szerint elsősorban nem ideológiai elvárások vannak, hanem nevek, szerzők vannak, akikben megbíznak, és akikben valamiért nem.


Vannak, akik rég meghaltak, és nem komilfók, és vannak, akik állítólag partvonalon kívül voltak a múlt rendszerben, és őket kell erőltetni. De ennek Spiró György szerint nincs valóságos szellemi tartalma, bármelyik pillanatban elő lehet húzni valamit és szempontként felmutatni.

Ilyen helyzetben a személyek a lényegesek, nem a műveik. Konkrét művek tulajdonképpen nincsenek betiltva, és mégis, „egyes intézményeknél vannak ilyen-olyan listák, amelyek személyekre vonatkoznak”.

„Műveket életükben nem olvastak azok, akik ezeket a listákat létrehozzák. Nem értenek hozzá, inkompetensek” – mondta Spiró György. Aki szerint a legjobb művek mindig „veszélyesek”, mert mindig arról szólnak, ami az életben van, amilyenek az emberek, a valóságos konfliktusokról. Ezek nélkül sajnos semmilyen színház nem él meg, akár bal- akár jobboldalinak sorolják be.

Szerinte a kultúrára szánt pénzeket jogtipró módon ítélik oda. Úgy fogalmazott: felháborító és nem véletlenül verte ki a biztosítékot, hogy például egy egyház kapott „ingatlanbizniszre” 1,8 milliárdot, ami a kétszerese annak, amit a létező és működő független színházak tavaly kaptak. Nonszensz, hogy az amúgy is kipárnázott Nemzeti Színház egy be sem jegyzett alapítványra kapott egymilliárdot. Olyanok indultak ezeken a pályázatokon, akik meg se feleltek az alapfeltételeknek. Mintha egy cipőfelsőrész-készítő pályázna azzal, hogy munka közben Schubert-dalokat fog dúdolni, és erre kapna támogatást – mondta.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp