A hanukai merénylő nem értette, miért övezi gyász a zsidó népirtásokat

Gyűlölet-bűncselekménnyel vádolják azt a férfit, aki szombat éjjel, hanukakor öt embert késelt meg New York államban, egy rabbi otthonában.

A New York városától mintegy 50 kilométernyire északra fekvő Monsey városkában szombaton este egy álarcos merénylő öt ember késelt meg machetével a helyi haszid rabbi, Háim Rottenberg lakásán rendezett ünnepségen. A feltételezett afroamerikai merénylőt, a 37 éves Thomas Graftont vasárnap elfogták.

Thomas Grafton, a monsey-i késelő

Az AP News információi szerint a nyomozás során rábukkantak Grafton naplójára, amely több antiszemita megszólalást is tartalmazott, írja az Index.

A férfi például nem értette, miért övezi gyász az antiszemita népirtásokat, szerinte ugyanis a zsidók is népirtást követtek el.

Naplója mellett telefonjában is találtak bizonyítékokat: a támadást megelőzően több olyan kérdésre is rákeresett a neten, amelyek azt sugallják, hogy kifejezetten a zsidók ellen tervezett merényletet.

Például arra keresett rá, hogy miért utálta Hitler a zsidókat?
Hol vannak német–zsidó templomok a közelben, és melyik amerikai nagyvállalatokat alapították zsidók.

A merénylet előtti napon pedig arról olvasgatott, hogy az utóbbi időben megszaporodtak New Yorkban az antiszemita indíttatású támadások, amik miatt a rendőrség kénytelen gyakrabban járőrözni.

Csakhogy még ezekkel a bizonyítékokkal sem egyértelmű Grafton motivációja. A merénylő családja ugyanis egy sajtótájékoztatón elmondta: Grafton több mentális problémával is küzd, többször került emiatt kórházba, és az utóbbi időben nem szedte a gyógyszereit.

 

Kapcsolódó cikkünk:

Donald Trump: ki kell irtani az antiszemitizmus ördögi sorscsapását – Kibic Magazin

A New York államban egy rabbi otthonában elkövetett késeléses merényletre reagálva az elnök hangsúlyozta, hogy a Hanukka ünnepének hetedik éjszakáján elkövetett antiszemita támadás “rémséges” volt. A New York városától mintegy 50 kilométernyire északra fekvő Monsey városkában szombaton este egy álarcos merénylő öt ember késelt meg machetével a helyi haszid rabbi, Háim Rottenberg lakásán rendezett ünnepségen.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp