10 zsidó filmsztár, aki büszke a származására

Velük kívánunk mindenkinek boldog új évtizedet!
1. Ben Stiller

Tugg Speedman, Derek Zoolander, Walter Mitty – csak pár név Ben Stiller leghíresebb szerepei közül. A színész már évtizedek óta szórakoztatja a közönséget komikus filmjeivel, melyek eddig már több, mint két és fél milliárd dollárt hoztak a konyhára. Stiller tagja a csak ,,Frat Pack” névre keresztelt színészcsapatnak, mely Hollywood jelenleg élő legnagyobb komikusait tömöríti.

Ben Stiller egy zsidó komédiás családba született bele, és ennek megfelelően a színész zsidó nevelésben részesült, és erre a mai napig büszke. Stiller felesége ugyan katolikus, de elmondása szerint szüleihez hasonlóan ő is tudatosan zsidónak neveli gyermekeit, ezzel együtt ünneplik mind a keresztény, mind a zsidó ünnepeket.

2. Natalie Portman
A Star Wars első trilógiájának hercegnője Jeruzsálemben született és valószínűleg a színészvilágban Izrael egyik legnagyobb támogatója. 2006-ban egy interjúban azt állította, Izraelben érzi magát a legjobban zsidónak. Portman a Fekete hattyú forgatásán ismerkedett meg későbbi férjével, Benjamin Millepieddel. Millepied 2014-ben egy interjúban elmondta, folyamatosan tanulmányozza a judaizmust és komolyan fontolgatta az áttérést.

3. Adam Sandler
Adam Sandler a filmes világ talán egyik legérdekesebb figurája. A saját produkciós cége, a Happy Madison által készített filmeket a kritikusok rendre lehúzzák, miközben a nézőknek köszönhetően produkciói kasszasikerként könyvelhetők el. Legutóbbi filmjei közül a Nagyfiúk, a Kavarás és Jack és Jill is borzasztó értékeléseket kaptak az internetes fórumokon, azonban könnyed hétvégi vígjátékokként költségük legalább két és félszeresét visszahozták a filmek. Sandler nem beszél sokat származásáról, hacsak az nem ad ötleteket egy-egy filmhez vagy dalhoz. A Chanukah Dal világszerte híres lett, melyben Sandler a zsidó gyermekek érzéseivel szimpatizál, akik nem tudják átérezni a karácsony lényegét.

A Ne szórakozz Zohannal! című film is a zsidó kultúrával kapcsolatos sztereotípiákra épül. Bár nem szókimondó származásával kapcsolatban, mikor Howard Stern rádiós műsorában a színészt Izraelről és zsidóságáról kérdezte, Sandler keményen nekirohant Roger Watersnek, a Pink Floyd basszusgitárosának, miután a zenész rendre felszólította művésztársait, bojkottálják Izraelt, amiért az ,,apartheid állam módjára elnyomja a palesztinokat”.
Sandler nyomdafestéket nem tűrő kifejezésekkel illette Waters viselkedését, majd egyértelműen kijelentette, ő igenis büszke zsidóságára és kiáll Izrael mellett.

4. Scarlett Johansson
A Bosszúállók sztárja 2016-ban a legjobban kereső női filmsztár lett, filmjei összesen több, mint egy milliárd dollárt hoztak a készítők számára. A színésznő az elmúlt években került igazán rivaldafénybe és azóta is töretlenül ível felfele karrierje, az elkövetkező évben legalább három új filmben fogjuk látni. Johansson egy dán apához és egy bronxi zsidó anyához született, elmondása szerint jobban azonosul édesanyjának gyökereivel, mint dán származásával. Magánéletével kapcsolatban, így vallásosságával kapcsolatban is diszkrét, azt azonban többször is elmondta, decemberben mind a Hannukát, mind a Karácsonyt megtartják, valamint minden évben megünneplik a Rós Hásánát és a Pészachot is.

5. Andrew Garfield
Garfield származása A fegyvertelen katona forgatása alatt került előtérbe, miután a zsidó származású színész együtt forgatott az antiszemita megnyilvánulásairól is hírhedt Mel Gibsonnal. A színészt még októberben a Jimmy Kimmel Live show-ban kérdezte a műsorvezető arról, adódott-e valami probléma a forgatás alatt származása miatt, Garfield azonban egyértelművé tette, hogy sem Gibson nem élcelődött vele, sem neki nem kellett rejtegetnie származását.
,,Büszke vagyok a zsidóságomra” – mondta Garfield a showban.

6. Paul Rudd
Rudd szülei lengyel és orosz zsidó családból származnak. Eredeti családnevük Rudnitzky volt, melyet még nagyapja változtatott meg a jelenlegi Rudd-ra.

Egy, a Jewish Journalban közzétett interjúban Rudd elmesélte, szülei tudatosan zsidóként nevelték, eljárt zsinagógába és volt bar mitzvaja is, nagyon fontos számára a zsidó kultúra, az identitás.  ,,Ez egy törzs, a zsidók között teljesen otthon érzem magam”, mondta egy alkalommal.

 

7. Michael Douglas
A tőzsdecápa zsidó származását egész életében rejtegette, nem szívesen beszélt róla, és sosem kapott vallásos nevelést. A 2015-ös év hozott változást ezen a téren, amikor is fia, Dylan elkezdetett érdeklődni a judaizmus iránt, és szerette volna, ha a barátaihoz hasonlóan neki is tartanak bar mitzvát.  Dylant a következőkkel érvelt: “amikor pénteken gyertyákat gyújtanak, úgy érzem, akkor él a lelkem, és érzem, valahova tartozom”.

Douglast és feleségét, Catherine Zeta-Jonest annyira mélyen megérintette a fiú válasza, hogy a New York-i bar mitzvah után a család egyből elutazott Izraelbe.
Douglas 2015-ben elnyerte a Genesis Díjat a zsidóság és Izrael támogatásáért. A díjjal járó kétmillió dolláros jutalmat tovább adományozta zsidó szervezetek számára.
Az díjátadó beszédében Douglas a fiának köszönte meg, amiért el tudta fogadni zsidóságát és már teljes egészében a zsidó közösség tagjának érzi magát. Apja, Kirk Douglas 83 évesen esett át a bar mitzvahn, miután hetvenévesen túlélt egy halálos áldozatokkal járó helikopter balesetet. A most százéves színész ekkor kezdte el tanulmányozni az Ószövetséget egy rabbi vezetésével.

8. Gwyneth Paltrow
Paltrow először Steven Spielberg révén került kapcsolatba a filmezéssel, aki édesapjának a barátja volt. Spielberg felajánlott Paltrownak egy szerepet. Két évvel később már Nicole Kidmannel és Alec Baldwinnal játszott együtt, végül a Hetedik, az Emma és a Szerelmes Shakespeare hozták meg számára a sikert, ez utóbbiban nyújtott alakításáért Oscar-díjat kapott.

Apja askenázi zsidó családból származik, míg felmenői között vannak a Krakkó környékén ismert Paltrowicz rabbi család tagjai. Gwyneth 2003-ban ment férjhez a Coldplay énekeséhez, Chris Martinhoz, aki esküvőjükre Mózes címmel írt dalt, később ennek okán kapta második gyermekük a Mózes nevet.

9. Liev Schreiber
Schreiber ukrán-lengyel zsidó családban látta meg a napvilágot San Franciscoban. Egyik legismertebb szerepe a Ray Donovan című sorozat címszerepe, de több filmben alakított zsidó szereplőt. 2009-ben Liev Izraelbe látogatott, ahol teffilinbe öltözve imádkozott a Siratófalnál, majd a Zsidó Nemzeti Alap (JNF) képviseletében fát ültetett Galileában. A színész emellett nagyköveti feladatokat lát el a JNF-nél.

10. Steven Spielberg
A lista utolsó tagja kissé kilóg a sorból, hiszen nem színészről van szó, azonban Spielberg kétség kívül Hollywood egyik legjelentősebb alakja. Saját bevallása szerint gyerekként sokszor érték atrocitások származása miatt, egészen középiskoláig problémát okozott számára, hogy megbékéljen a zsidó származásával.

A rendező tudatosan próbálta háttérbe szorítani zsidóságát, azonban elmondása szerint a Schindler listája ezt a szándékát megváltoztatta. Részben azért készítette a filmet, hogy legyen valami kézzelfogható nyoma annak, hogy tudatosan elkötelezi magát a judaizmus mellett.

Ebben az időszakban várták feleségével első gyermeküket is. Spielberg így beszélt erről:
,,Nagy hatással volt rám, amikor az első gyermekem megszületett. Egy szellem felgyúlt bennem, és zsidó apa lettem”.

Sokak szerint Steven Spielberg a ,,Hollywoodot felépítő zsidó mogulok egyetlen igaz örököse”.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp