Hitler lelkes hívei voltak, ma gigavállalatuk van

A német Reimann-család vagyonát 33 milliárd euróra, azaz közel 11 ezer milliárd forintra becsülik. Az érdekeltségükbe tartozik vagy tartozott a Calgon, a Jacobs, a Gucci parfüm, a Durex, a Wella vagy a Dr Pepper márka. A família most több százmillió eurót fordít kárpótlásra és demokráciára nevelésre.

A család által felkért történész kiderítette: felmenőik Hitler lelkes hívei voltak, gyárukban kényszermunkások dolgoztak, akiket erőszak, megaláztatás és szexuális bántalmazás ért.

Reimann nemzetiszocialista elkötelezettségére utal, hogy a történész Erker kutatási szerint még 1945 februárjában is hitt Hitler végső győzelmében. A gyárost a második világháború végén a Németországot elfoglaló szövetséges hatalmak elfogták, internálótáborba került, hogy a nácizmussal való kapcsolatait kivizsgálják. Több eljárás is zajlott, amelyben Reimann azt bizonygatta: ő csak a nácik áldozata volt, és sohasem volt meggyőződéses nemzetiszocialista. A franciák eredetileg akadályozták volna üzleti tevékenysége folytatását, de végül az amerikaiak úgy döntöttek, hogy a család tagjai nem voltak aktív nácik, csak megalkuvók.

Ifj. Albert Reinman és barátnője, Emilie

Ifjabb Albert Reimannak így megmaradt a gyára, és az igazi gazdagság csak ezután következett. A cég a háború után az ipari felhasználású vegyszerekről a háztartási vegyszerek gyártására állt át. A cég felemelkedésében sokat számított az áttérés a Calgon vízlágyító, a Calgonit tisztítószer, a Kukident fogkrém vagy a Sagrotan fertőtlenítő tisztítószer gyártására.

Albert Reimann 1984-es halálakor a nevére vett kilenc gyermeknek fogalma sem volt arról, milyen hatalmas vagyont is fognak örökölni. A nyolcvan oldalas végrendelet egyenlő részben (11,1 százalékban) osztotta fel a vagyont köztük, de a testamentum számos egyéb szigorú feltételt is tartalmazott: tilos a részesedésüket külső személynek vagy cégnek eladni, az örökösök nem vesznek részt a cég operatív irányításában, és – ami talán a legfurcsább – őrzik anonimitásukat, nem adnak interjúkat, nem kérkednek a vagyonukkal, nem rendeznek feltűnő partikat, és nem kerülnek bulvárlapok címoldalára semmivel. Ezeket a szigorú klauzulákat az ő leszármazottaiknak is aláírásukkal kell elfogadniuk 18. életévük betöltésekor. Ennek a családi alkotmánynak tudható be, hogy az egyik leggazdagabb család tulajdonosai máig arctalanok.

A teljes cikk itt olvasható:

Nagyon gazdagok, imádták Hitlert, most megfizetnek érte

Nagyon gazdagok, imádták Hitlert, most megfizetnek érte – Calgon, Jacobs, Gucci, Durex? 33 milliárd euróra becsülik a német Reimann család vagyonát, amely most hatalmas összegeket fizet ki felmenőik náci múltja miatt. A családi cégben furcsa szabályok élnek: előírják, hogy a hipergazdag örökösök nem kérkedhetnek vagyonukkal.

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp