Könyvajánló a téli szünetre: Hat olvasmány az izraeli innovációról

A decemberi ünnepek – a jövés-menés, evés-ivás és maratoni tévénézés mellett – lehetőséget adnak egy-egy jó könyv elolvasására is. Az izraeli innovációról és gazdasági csodáról több mű is megjelent az elmúlt években, ezek közül válogatott az israelieconomyinhungary.com nevű blog.

Dan Senor – Saul Singer: Startra kész nemzet

Az alapmű. Izrael gazdasági csodájának története 2012-ben jelent meg magyarul a Patmos Records kiadásában. A könyv részletesen bemutatja, hogy hogyan képes a természeti kincsekkel alig rendelkező Izrael több startup céget elindítani, mint Japán, India, Dél-Korea, Kanada és Nagy-Britannia. Olyan lenyűgöző és meglepő tanulságokra bukkanhatunk a könyvben, amelyek más nemzetek, üzletemberek és szervezetek számára is hasznosak lehetnek.


Avi Jorisch: Made in Israel

Az Immanuel kiadó gondozásában megjelent könyv még „friss és ropogós” a magyar könyvesboltok polcain. A fent említett Startra kész nemzet szerzői szerint a „Made in Israel – Ahogyan az izraeli találékonyság jobbítja a világot” „olyan inspiráló történetek gyűjteménye, amelyek feltárják Izrael innovatív szellemiségének ősi gyökereit, és azt a hajtóerőt, amellyel ez a világjobbító szándék a globális színtéren folytatódik. Remek olvasmány a vállalkozók, üzleti vezetők és mindazok számára, akik szeretnék megérteni az innováció eredetét és megvalósításának módját.”

Inbal Arieli: Chutzpah

Sokan azok is ismerik a chutzpah szót, akik nem beszélnek héberül. Nehéz lefordítani, mert félúton van a vakmerőség és a bátorság között. Pozitív értelmű, olyankor mondjuk, amikor egy cselekedethez szükség van egy csipet, jó értelemben vett szemtelenségre is. Vagy mondjuk inkább úgy, hogy némi fortély is kell hozzá. A Chutzpach című könyv elsőkézből szerzett tapasztalatok alapján meséli el, hogy az izraeliek már gyerekkoruktól fogva hogyan használják nagyfokú függetlenségüket és felelősségüket a sikereik elérése érdekében.

Seth M. Siegel: Let There Be Water

Izrael területének 60 százaléka sivatag, ezért az elmúlt évtizedekben olyan innovatív vízgazdálkodási technológiákat fejlesztettek ki, amelyek a világ legjelentősebb szereplőjévé tették ezen a területen. A „Let There Be Water” című könyv olyan vízgazdálkodási megoldásokat mutat be, amelyek azoknak az országoknak és területeknek segítenek, ahol komoly vízhiánytól szenvednek.

 

Helen and Douglas Davis: Israel in the World: Changing Lives Through Innovation

A szerzők az oktatási rendszerben keresik az izraeli innovációs kultúra kulcsát. Bemutatják, hogy a tudásnak milyen szerepe volt abban, hogy az izraeli innovációk iparágakat változtattak meg a mezőgazdaságtól kezdve az egészségügyi diagnosztikáig.

 

Osnat Lautman: Israeli Business Culture: Building Effective Business Relationships with Israelis

Közvetlen, szókimondó, kockázatvállaló, ambiciózus, vállalkozókedvű, hangos és improvizatív – így jellemzi a szerző az izraeli üzleti kultúrát, amely a világ minden táján nyomot hagy.

Az eredeti cikk itt olvasható:

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp