Karácsony Gergely is hanukai gyertyát gyújtott a Várban

Több százan vettek részt a Mazsihisz és a Budavári Önkormányzat által a Hanuka alkalmából szervezett ünnepi gyertyagyújtáson a budai várban. Az ünnepséget a Táncsics Mihály utcában tartották, annak a helynek a közvetlen közelében, ahol az I. Mátyás király uralkodása alatt épült nagy zsinagóga romjait rejti a föld.

Heisler András, a Mazsihisz elnöke úgy fogalmazott: mi, zsidók rendszeresen szimbólumokban gondolkodunk, így annak is szimbolikus jelentősége van, hogy az idei Hanukát olyan fontos, a magyar történelemben meghatározó szerepet játszó helyszíneken ünnepelhetjük együtt, mint az ősi koronázó város, Székesfehérvár, vagy a magyar királyok által egykor lakott Buda vára. (Az elnök vasárnap a II. Székesfehérvári Zsidó Napok keretében vett részt egy ünnepi gyertyagyújtáson.) A magyar zsidóság ugyanis ezer szállal, mély gyökerekkel kötődik a magyar társadalomhoz és a magyar történelemhez – mondotta –, s közölte: ezt a szoros együttélést sem a politika, sem üzleti érdek, sem más szervezet névválasztása nem tudja lerombolni Magyarországon.

Karácsony Gergely főpolgármester elmondta: Izrael és a zsidóság története a bizonyíték arra, hogy egy kis nép a legnagyobb eredményeket képes elérni, ha összefog. Mint mondta, vallási hovatartozástól függetlenül minden nemzet érti Hanuka üzenetét, hiszen az az ünnep az emberi kiállásról szól, arról, hogy időről-időre vannak emberek, akik kiállnak a hitükért, még akkor is, ha ez az életüket veszélyezteti. Karácsony Gergely azt mondta: el kell végezni az emlékezés munkáját, mert a magyarság és a zsidóság közös, gazdag múltja fájdalmas sebeket ejtett, ezzel őszintén szembe kell nézni, hiszen az őszinte szembenézés elengedhetetlen ahhoz, hogy a történelemből tanuljunk. A főpolgármester közölte: a szembenézés elengedhetetlenül azt mondatja ki velünk, hogy a vészkorszak magyar nemzeti történelmi tragédia, hiszen az velünk történt, és fájóan nagy részben mi magunk követtük el.

Beszédet mondott és gyertyát gyújtott még V. Naszályi Márta, az I. kerület polgármestere, Jakov Hadas-Handelsman, Izrael magyarországi nagykövete, és végül tanítást mondott Radnóti Zoltán főrabbi, a Rabbitestület vezetője.

(Fotó: Szentgyörgyi Ákos)

A teljes cikk itt olvasható:

A szabadsághősök hite a Hanuka nagy csodája | Mazsihisz

Az emberekben rejlő hit tette lehetővé, hogy a több mint hetven évvel ezelőtt lezajlott vészkorszak után a zsidóságnak sikerült talpra állnia és újjáépítenie a közösségeket – mondta Yaakov Hadas-Handelsman, Izrael magyarországi nagykövete a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) és az I. kerületi önkormányzat közös hanukai ünnepségén ma a budai várban.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp